Sukob Izraela i Hamasa: Stravična noć za civile na obje strane

Stanovnici tražili utočište eskalacija raketnih i vazdušnih napada dovela do najtežih sukoba između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine

8582 pregleda 12 komentar(a)
Evakuacija stanovnika u Gazi nakon što je Izrael najavio da će gađati stambenu zgradu u kojoj su prostorije Hamasa, Foto: Rojters
Evakuacija stanovnika u Gazi nakon što je Izrael najavio da će gađati stambenu zgradu u kojoj su prostorije Hamasa, Foto: Rojters

Noseći prtljag, lična dokumenta i vrijedne stvari, stanovnici su se udaljavali od oštećene zgrade, kada su u vazdušnom napadu pogođena dva stana za koje oni kažu da ih je koristilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim upravlja militantna grupa Hamas.

„Izrael bombarduje civile u njihovim domovima jer nijesu u stanju da se suoče sa muškarcima iz otpora. Mi smo lakše mete“, kazala je za Rojters jedna žena koja se predstavila kao Um Hasan.

Stanovnici na obje strane su tražili utočište eskalacija raketnih i vazdušnih napada dovela do najtežih sukoba između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine.

Prema jučerašnjim podacima, najmanje 53 osobe su stradale u Gazi od kako je nasilje eskaliralo u ponedjeljak, saopštilo je ministarstvo zdravlja Palestinske teritorije. U Izraelu je poginulo šest osoba, saopštili su medicinski zvaničnici.

Izrael odbacuje optužbe da gađa civile, a bezbjednosna služba Šin bet je saopštila da je u napadima u Gazi ubijeno 16 članova vojnog krila Hamasa, uključujući i komandira brigade za grad Gazu.

Ne pominjući konkretno nijedan incident, portparol izraelske vojske potpukovnik Džonatan Konrikus je kazao novinarima. „Definitivno vodimo računa o civilnim žrtvama u Gazi i želimo da ih svedemo na minimum. To nam je prioritet“.

U Tel Avivu, gdje se juče konstantno čuo zvuk sirena najavljujući raketnu paljbu iz Gaze, Margo Aronovic, 26-godišnja studentkinja pričala je o „zaista stravičnoj noći“. „Cijeli Izrael je napadnut. Ovo je zaista stravična situacija“, kazala je ona za britansku agenciju.

Izraelci u mjestima daleko od Gaze takođe su bježali u skloništa i bacali se na trotoar na zvuke sirena. „Djeca su prošla kroz koronavirus, a sada imamo novu traumu“, kazala je jedna Izraelka u primorskom gradu Aškelonu.

U drugom izraelskom vazdušnom napadu u Gazi uništena je višespratna stambena zgrada u kojoj se, kako navode stanovnici, takođe nalazila kancelarija Hamasa. Izrael je prije napada upozorio građane da se evakuišu.

Takvih upozorenja nije bilo prije napada na zgradu u kojoj su se nalazile kancelarije Ministarstva unutrašnjih poislova u kojima se izdaju dozvole za ulazak u Gazu, kazao je za Rojters Naval Kader.

U jednom od napada pogođen je put ispred zgrade, a stanovi su se napunili dimom i prašinom. „Nijesu nas upozorili. Da su to učinili napustili bismo zgradu ranije“, kazao je Kader.

U jasnom pokazatelju da će se sukobi nastaviti, izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je juče da je „ovo samo početak“. „Udarićemo ih kako kako nijesu ni sanjali da je moguće“, kazao je on.

Potvrdivši smrt komandanta i gubitak „drugih lidera i ratnika“, Hamas je naveo u saopštenju: „Hiljade lidera i vojnika će krenuti njihovim stopama“.

Ekstremistička grupa Islamski džihad sinoć je najavila da će granatirati Tel Aviv kao odgovor na izraelske vazdušne napade na Pojas Gaze.

Bonus video: