SASTANAK ODRŽAN U VRIJEME RASPRAVE BRITANSKE PREMIJERKE I TRAMPA

Mej obećala ekonomsku pomoć Jordanu

Mej je ocjenila da je posjeta Jordanu mogućnost da se prošire trenutne veze dvije zemlje, uglavnom usmjerene na bezbjednost, i da se "pretvore u dugotrajni odnos u oblasti ekonomije i ekonomskog razvoja".
0 komentar(a)
Tereza Mej i Abdulah II, Foto: Beta-AP
Tereza Mej i Abdulah II, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.11.2017. 15:44h

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej obećala je danas da će pojačati ekonomsku podršku Jordanu, ključnom prozapadnom savezniku u arapskom svjetu, usred zabrinutosti da bi ekonomski problemi Jordana mogli da ugroze njegovu stabilnost.

Mej se danas sastala s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim na kraju trodnevne bliskoistočne turneje, čiji je cilj poboljšanje veza s tim regionom pred izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Sastanak je održan u vrijeme rasprave britanske premijerke i predsjednika SAD Donalda Trampa na društvenim mrežama, zbog toga što je on juče retvitovao poruku sa zapaljivim antiislamskim video snimcima koje je objavila ekstremna desničarska grupa "Prvo Britanija" (Britain First).

Kabinet premijerke Mej je kritikovao Trampa, ocjenivši da je "pogrešno to što je predsjednik uradio", a Tramp je odgovorio da bi britanska premijerka umjesto toga morala da se "fokusira na destruktivni radikalni islamski terorizam u Velikoj Britaniji".

Ni Mej ni Abdulah nisu komentarisali taj nesporazum tokom kratkih izjava na početku sastanka u jordanskoj prijestonici Amanu.

Abdulah Drugi je vatreni zagovornik vjerske tolerancije, a na Zapadu ga smatraju ključnim partnerom u borbi protiv islamskih ekstremista.

Mej je ocjenila da je posjeta Jordanu mogućnost da se prošire trenutne veze dvije zemlje, uglavnom usmjerene na bezbjednost, i da se "pretvore u dugotrajni odnos u oblasti ekonomije i ekonomskog razvoja".

Jordanski kralj je rekao da će britanska podrška biti od ključnog značaja za jačanje ekonomije te zemlje, dodavši da postoji saglasnost o političkim pitanjima.

Ekonomski rast Jordana je spor, djelom zbog prelivanja sukoba iz sujsednih zemalja, Sirije i Iraka, što ometa trgovinu. Nezaposlenost je u toj zemlji povećana na više od 30 odsto. Jordan je istovremeno pod pritiskom da smanji svoj javni dug, zbog čega je započeo bolne reforme.

Mej je tokom bliskoistočne turneje posjetila i Saudijsku Arabiju i Irak. U Rijadu je izvršila pritisak na saudijskog kralja i moćnog princa prestolonaslednika da ukinu vazdušnu i pomorsku blokadu ratom zahvaćenog Jemena, koja je pojačana pošto su jemenski pobunjenici ispalili početkom mjeseca raketu na saudijsku prijestonicu.

Mej se suočava sa sve glasnijim pozivima da Velika Britanija zaustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.