"usporavanje svjetskih napora u imunizaciji"

Indijski proizvođač odlaže isporuke antikovid vakcina svijetu do kraja godine

Indijska kompanija, najveći proizvođač vakcina na svijetu i glavni snabdijevač kovid-19 vakcina za UN-ov Kovaks mehanizam, u martu je saopštila da odlaže sav izvoz antikovid vakcina da bi se suočila sa eksplozijom slučajeva zaraze u Indiji

3418 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Indijski institut za serume (Serum Institute of India - SII) saopštio je danas da će početi da isporučuje antikovid vakcine za UN program Kovaks i druge zemlje do kraja godine, što je odlaganje koje će u velikoj mjeri usporiti svjetske napore za imunizaciju ljudi protiv kovida-19.

Indijska kompanija, najveći proizvođač vakcina na svijetu i glavni snabdijevač kovid-19 vakcina za UN-ov Kovaks mehanizam, u martu je saopštila da odlaže sav izvoz antikovid vakcina da bi se suočila sa eksplozijom slučajeva zaraze u Indiji.

Tada su Svjetska zdravstvena organizacija i Gavi, jedan od partnera u programu Kovaks, saopštili da se nadaju da će isporuke antikovid vakcina iz Indije biti nastavljene do juna i da će prekid pogoditi oko 90 miliona doza vakcina.

"SII je isporučio više od 200 miliona doza", saopštio je danas indijski institut na svom Tviter nalogu. Kompanija je navela da je posljednjih nekoliko dana bila u "intenzivnim pregovorima" sa indijskom vladom oko mogućeg izvoza vakcina.

Institut je naveo da nastavlja da povećava proizvodnju i da za prioritet stavlja Indiju, i da se nadaju da će "početi isporuke za Kovaks i za druge zemlje do kraja godine".

U aprilu čak je 60 zemalja moralo da zaustavi svoje planove imunizacije zbog odlaganja isporuka vakcina preko Kovaksa, što znači da većina nije imala drugi izvor antikovid vakcina.

Preporučujemo za Vas