Bajden pozvao na smirivanje sukoba, Netanjahu odlučan da nastavi

Netanajhuova izjava ocijenjena je kao prvo javno neslaganje između dva bliska saveznika od početka sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze 10. maja

7287 pregleda 9 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da već danas "očekuje značajnu deeskalaciju na putu ka prekidu vatre" u sukobu Izraela s palestinskim Hamasom u Gazi, navela je Bijela kuća.

"Dva lidera su detaljno diskutovala o stanju događaja u Gazi, izraelskom napretku u smanjenju sposobnosti Hamasa i drugih terorističkih elemenata i nastavku diplomatskih napora regionalnih vlada i Sjedinjenih Država", prenijeli su izraelski mediji američki izvještaj o tom razgovoru.

Poslije deset dana žestokih sukoba Izraela i Palestinaca, bio je to najveći Bajdenov javni pritisak na saveznika SAD, ocijenio je Asošiejted pres. Iako pritisak raste i na Bajdena da učini više jer je broj poginulih u sukobu premašio 200, on je do danas izbjegavao da vrši pritisak na Izrael direktnije i javno za prekid vatre.

Njegova administracija je umjesto toga vodila "tihu intenzivnu" diplomatiju i nekoliko puta blokirala saopštenje Savjeta bezbjednosti o neophodnosti prekida vatre.

To je dovelo i do protivljenja unutar predsjednikove Demokratske stranke, čije su desetine poslanika zahtijevale prekid vatre smjesta.

Egipat i druge zemlje su pokušale da izdejstvuju obustavljanje sukobe, a zvaničnici Hamasa su otvoreno sugerisali da će Izrael raketirati sve dok on bude bombardovao Gazu.

Vođa Hamasa Ismal Hanije je rekao da je njegova organizacija bila u kontaktu sa UN, Rusijom, Egiptom i Katarom u okviru nastojanja za prekid vatre, ali ne na štetu palestinskog naroda.

Netanjahu nije pokazivao da planira da obustavi izraelske napade na lidere Hamasa i tunele za snabdijevanje, i danas rekao stranim ambasadorima da je moguće osvajanje Gaze, dok za sada nastoji da "silom odvrati" neprijatelja.

U sukobu koji je izbio 10. maja, najgorem od rata 2014. godine, zasad je poginulo 12 ljudi u Izraelu, a 219 u Gazi gdje je se manje medicinskog materijala i goriva, pijaće vode i struje.

Netanjahu odlučan da nastavi ofanzivu u Gazi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je "odlučan da nastavi operaciju dok se ne postigne njen cilj" uprkos pozivu predsjednika SAD Džoa Bajdena na deeskalaciju neprijateljstava u pojasu Gaze "u kojima je poginulo više 200 ljudi."

U saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da on "jako poštuje podršku američkog predsjednika", ali je najavio da će "Izrael nastaviti da ide napred da vrati zatišje i bezbjednost vama, građanima Izraela“, prenio je Asošiejted pres.

Netanajhuova izjava ocijenjena je kao prvo javno neslaganje između dva bliska saveznika od početka sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze 10.maja.

Izraelski lider je više puta najavljivao da će se operacija nastaviti i njegov oštar odgovor Bajdenu pokazuje da nema namjeru da stane.

Bonus video: