Najmanje 2.000 stanova uništeno u ratu u Gazi, još 15.000 djelimično oštećeno, šteta 150 miliona dolara

Nađeno je i gotovo 300 izraelskih raketa i granata koje nisu eksplodirale

2428 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je danas da je, sudeći po početnim procjenama, najmanje 2.000 stambenih jedinica uništeno su najnovijem sukobu Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Nadži Sarhan iz ministarstva građevinarstva je izjavio za Asošiejted pres da je još 15.000 stambenih jedinica djelimično oštećeno tokom rata koji je trajao 11 dana.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha na tu gusto naseljenu palestinsku teritoriju, gađajući stambene, trgovačke i vladine zgrade, tvrdeći da su meta lokacije gdje su kancelarije i skladišta islamskog esktremističkog Hamasa koji vlada Gazom.

Sarhan je rekao da su uništene i četiri džamije i desetine policijskih kancelarija, a da je većina fabrika u industrijskoj zoni pojasa Gaze uništena ili oštećena.

U međuvremenu je nađeno gotovo 300 izraelskih raketa i granata koje nisu eksplodirale.

Finansijska šteta se procjenjuje na 150 miliona dolara, ali procjena još nije završena.

UN su u međuvremenu upozorile da oko 800.000 ljudi u pojasu Gaze nema redovan pristup pijaćoj vodi iz slavina i da je skoro 50 procenata vodovodne mreže oštećeno u sukobu.

Prekid vatre je stupio na snagu u petak ujutru, a u ratu je poginulo više od 250 ljudi, velikom većinom Palestinaca i pričinjeno veliko razaranje u već ionako siromašnom pojasu Gaze.

UN su saopštile da je 53 obrazovnih institucija, šest bolnica i 11 zdravstvenih ustanova za primarnu zaštitu oštećeno od početka sukoba 10. maja.

Jedan zdravstveni centar je teško oštećen, a jedna bolnica ne može da radi jer nema struje.

Škole u Gazi su zatvorene i 600.000 djece u toj enklavi ne pohađa nastavu.

Bonus video: