Mali: Vojnici prisilno odveli predsjednika i premijera u logor

Tamo su izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keïtu prisilno odveli 18. avgusta 2020. pukovnici pučisti kako bi objavili njegovu ostavku. Čini se da su isti pukovnici devet mjeseci kasnije ponovo u akciji

4730 pregleda 1 komentar(a)
Ndau, Foto: REUTERS
Ndau, Foto: REUTERS

Vojnici Malija, nezadovoljni novom vladom koju je najavila prijelazna vlast, prisilno su odveli predsjednika i premijera u u vojni logor Kati, nekoliko kilometara od Bamaka, tokom udara koji je potresao zemlju utonulu u duboku krizu.

"Predsjednik i premijer su ovdje u Katiju zbog pitanja koja se na njih odnose", rekao je jedan visoki vojni zvaničnik, prenosi agencija Frans Pres. Jedan neimenovani vladin zvaničnik je potvrdio da su šefovi prijelazne izvršne vlasti, predsjednik Bah Ndav i premijer Moctar Ouane odvedeni u Kati, središte vojnog aparata zemlje, prenosi Hina.

Tamo su izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keïtu prisilno odveli 18. avgusta 2020. pukovnici pučisti kako bi objavili njegovu ostavku. Čini se da su isti pukovnici devet mjeseci kasnije ponovo u akciji.

Njihove namjere nisu poznate. Godine 2012. premijer Modibo Diara, kojeg su uhapsili pučisti, bio je prisiljen na ostavku.

Nešto ranije je prijelazni premijer rekao da su ga vojnici u ponedjeljak prisilno odveli kod predsjednika.

"Potvrđujem: Goitini ljudi su došli po mene i doveli me kod predsjednika koji živi nedaleko od moje rezidencije", rekao je Moctar Ouane u kratkom telefonskom razgovoru za agenciju Frans aludirajući na pukovnika Asimija Goitu, sadašnjeg prelaznog potpredsjednika.

Bonus video: