Papa izrazio tugu zbog masovne dječje grobnice u Kanadi, ali se nije izvinio

U Kanadi je od 19. vijeka do 1970-ih godina više od 150.000 djece starosjedilaca prisilno slato u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo

11332 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo je danas rekao da je tužan zbog masovne grobnice s više od 200 djece u bivšoj Rimokatoličkoj crkvi za starosedilačke učenike u Kanadi, ali se nije izvinio uprkos zahtjevu premijera Džastina Trudoa.

Papa Franjo je, u obraćanju vjernicima okupljenim na vatikanskom Trgu svetog Petra pozvao političke i crkvene vlasti da rade na rasvjetljavanju slučaja i na zacjeljenju rana.

Dva dana ranije, kanadski premijer Trudo rekao je da je duboko razočaran što se Vatikan nije izvinio i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

U Kanadi je od 19. vijeka do 1970-ih godina više od 150.000 djece starosjedilaca prisilno slato u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

Starosedilačka zajednica saopštila je krajem prošlog mjeseca da su radarom otkrivene kosti djece u blizini mjesta gdje se nalazila Kamlups indijanska rezidencijalna škola u Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, koja je radila od 1890. do kasnih 70-ih godina 20. vijeka.

Kanadska vlada priznala je da je u školama vladalo fizičko i seksualno zlostavljanje i da su učenici dobijali batine zbog toga što govore svoj maternji jezik.

"S tugom pratim vijesti koje stižu iz Kanade o uznemirujućem otkriću ostataka 215 djece", rekao je papa Franjo.

On je rekao da se osjeća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom viješću.

Papa, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su tražili mnogi građani i kanadski premijer od Rimokatoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola.

Bonus video: