Ugled SAD u Njemačkoj i Francuskoj ostaje narušen

Anketa pokazala da Bajden nije uspio da povrati reputaciju Sjedinjenih Država

4969 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Rojters
Bajden, Foto: Rojters

Reputacija Sjedinjenih Država kao vodeće globalne sile ukaljana je u Francuskoj i Njemačkoj zbog postupanja Vašingtona tokom pandemije kovida-19 koja je usmrtila skoro 600 000 Amerikanaca, pokazalo je istraživanje sprovedeno u 11 država.

Noć uoči evropske turneje predsjednika SAD Džoa Bajdena, anketa koju su sproveli njemački Maršal fond i Bertelsman fondacija pokazalo je da on nije vratio reputaciju SAD, dok sa druge strane ugled Kine raste.

Prema podacima američkog istraživanja objavljenim 26. marta, SAD su za vrijeme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa mogle da izbjegnu smrt skoro 400 000 ljudi da su imale efikasniju strategiju.

„Prva tri mjeseca Bajdenove administracije nijesu uticale na to kako Francuzi i Njemci gledaju na američki uticaj u svijetu“, pokazala je studija.

„Ovi podaci su u skladu sa rezultatima istraživanja iz 2020, kada je zabilježen pad od deset procenata u odnosu na period prije pandemije, i to u korist Kine“.

To je u suprotnosti sa percepcijom unutar SAD da je uticaj te zemlje u inostranstvu porastao.

Svega 51 odsto Njemaca smatra da su SAD pouzdan partner, a taj procenat u Francuskoj iznosi 60, Britaniji 67 i visokih 76 u Poljskoj. Manje od četvrtine Turaka vjeruje Sjedinjenim Državama. Većina Amerikanaca smatra Evropsku uniju pouzdanim partnerom, pokazali su rezultati ankete.

Većina ispitanika, osim u Švedskoj i Turskoj, i dalje smatra da SAD treba da budu uključene u odbranu i bezbjednost Evrope.

Istraživanje je sprovedeno onlajn u periodu između 29. marta i 13. aprila i u njemu je učestvovalo 1000 ispitnika u svakoj od 11 država - Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Švedskoj, Turskoj, Britaniji i SAD.

Bajden sjutra kreće u prvu evropsku turneju kao predsjednik u okviru koje će prisustvati samitima G7, NATO i EU. On se suočava sa izazovom popravke prekookeanskih odnosa koje je narušio Tramp, čiji su povlačenje iz međunarodnih sporazuma i oštre kritike NATO-a podrile vjeru Evropljana u Vašington.

Bonus video: