Bajden: Obustavlja se ulazak i zamrzava imovina u SAD osobama koje destabilizuju situaciju na Zapadnom Balkanu

Uredbom je proširen obim vanrednih mjera proglašenih odlukom iz 2001. godine ali i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija - da bi se riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

52672 pregleda 219 reakcija 71 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden potpisao je juče uredbu kojom se obustavlja ulazak i Zamrzava imovona u SAD određenim osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Bijele kuće.

Uredbom je proširen obim vanrednih mjera proglašenih odlukom iz 2001. godine ali i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija - da bi se riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Bajden je uredbom naložio da se sankconiše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je "odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu“.

Te mjere važe i za osobe koje su odgovorne za "ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umješane u korupciju u regionu, uključujući pronevjeru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito".

Iz Bijele kuće je saopšteno da Uredba omogućava da se sankcionišu akteri umješani u kršenje ili akcije kojim se opstruira ili ugrožava primjena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbjednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom.

Prema novoj uredbi to obuhvata i Prespanski sporazum iz 2018. godine, Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine, Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Dejtonski sporazum, ili zaključci Vijeća konferencije za provedbu mira održanog u Londonu u decembru 1995. godine, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika Vijeća za sprovođenje mira ili njegovog upravnog odbora i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala.

Osobama, sankcionisanim po Bajdenovoj uredbi, biće blokirana sva imovina u Sjedinjenim Državama, dok će američkim državljanima bilo zabranjeno da obavljaju transakcije sa njima.

Takođe će im biti zabranjeno da ulaze u Sjedinjene Države ili dobiju američku vizu, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da će Sekretarijat za finansije, u saradnji sa Stejt departmentom, nastaviti da ažurira listu pojedinaca koji podliježu sankcijama prema uredbi. Bajden je u uredbi napidso da situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan) tokom poslednje dve decenije – uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija posle raspada bivše SFRJ, kao i rasprostranjenu koruciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu "sprječava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i da zbog toga predstavlja neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezjbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država“.

Sankcije važe za bilo koju osobu koja je odgovorna ili je saučesnik u ozbiljnoj zloupotrebi ljudskih prava na zapadnom Balkanu, ili direktno ili indirektno u tome učestvuje.

Takođe, odnose se i na direktne ili indirektne učesnike u korupcije povezane sa zapadnim Balkanom:

"Uključujući korupciju u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili trenutnim ili bivšim vladin zvaničnikom na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, povezanim sa pronevjerom javne imovine, oduzimanjem privatne imovine u ličnu korist ili u političke svrhe ili podmićivanje".

Bonus video: