"Nije bilo nikakvog animoziteta"

Putin: Sastanak s Bajdenom bio konstruktivan, dogovorili uzajamno vraćanje ambasadora

"Naša procjena mnogih pitanja se razlikuje ali, po mom mišljenju, obje strane su pokazale želju da razumiju jedna drugu i da tragaju za načinima da se približe"

12162 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su se on i predsjednik SAD Džozef Bajden dogovorili na "konstruktivnom" samitu da vrate svoje uzajamne ambasadore na njihova mjesta i počnu pregovore o zamjeni posljednjeg preostalog sporazuma između dvije zemlje o ograničenju nuklearnog oružja.

"Nije bilo nikakvog animoziteta" izjavio je Putin na konferenciji za novinare poslije razgovora u Ženevi koji su trajali oko tri sata, nešto kraće nego što je bilo očekivano.

Dvije strane su najavile da očekuju da će sastanak trajati četiri do pet sati ali su provele manje od tri sata zajedno, uključujući i prve runde razgovora u užem sastavu gdje su bili samo njih dvojica sa svojim šefovima diplomatije i prevodiocima.

Na kraju sastanka Putin se prvi obratio medijima, a Bajden će kasnije održati odvojenu konferenciju za štampu.

"Naša procjena mnogih pitanja se razlikuje ali, po mom mišljenju, obje strane su pokazale želju da razumiju jedna drugu i da tragaju za načinima da se približe. Razgovor je bio dosta konstruktivan", rekao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Bajden dogovorili da vrate svoje ambasadore na svoje uzajamne položaje u nastojanju da smanje tenzije.

Vraćanje ambasadora slijedi poslije diplomatskog natezanja tokom koga su obje strane smanjile diplomatsko osoblje.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov vraćen je iz Vašingtona prije oko tri mjeseca kada je Bajden opisao Putina kao ubicu. Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan napustio je Moskvu prije oko dva mjeseca kada mu je Rusija preporučila da se vrati nazad u Vašington na konsultacije. Putin je potvrdio da je Bajden pokrenuo pitanja ljudskih prava u razgovoru sa njim uključujući sudbinu opozicionog vodje Alekseja Navaljnog. Putin je branio zatvorsku kaznu Navaljnog, navodeći da je Navaljni "znao da krši zakon", i odgovarao na ponovljena pitanja o maltretiranju ruskih opozicionih vođa ukazujući na domaća previranja u SAD, uključujući i proteste vezane za pokret Crni životi vrijede i upad u američki Kongres 6. januara.

Putin je rekao da su se on i Bajden dogovorili da počnu pregovore o nuklearnim pitanjima da bi potencijalno zamijenili sporazum Novi Start kojim se ograničava nuklearno naoružanje kada istekne 2026. godine.

Vašington je prekinuo pregovore sa Moskvom 2014. kao odgovor na rusko pripajanje Krima i njenu vojnu intervenciju i podršku separatistima u istočnoj Ukrajini. Pregovori su nastavljeni 2017. ali su malo napredovali i nije postignut dogovor o produženju ugovora Novi Start za vreme predsednika Donalda Trampa.

Putin je takođe rekao da su se dvije strane dogovorile, u principu, da počnu konsultacije o pitanjima sajber bezbjednosti ali je nastavio da demantuje američke navode da je ruska vlada odgovorna za niz nedavnih sajber napada na kompanije i vladine agencije u SAD i širom svijeta.

Povezani članci

16. Jun 2021.

Završena prva runda razgovora Bajden-Putin

Bajden i Putin održali su svoje prve razgovore u vili La Granž u Ženevi, na sastanku od koga se mnogo očekivalo u vrijeme kada su, po ocjeni oba lidera, odnosi između dvije zemlje na najnižem nivou.

Preporučujemo za Vas