Bajden: Moja agenda nije uperena protiv Rusije

"Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mjere protiv pojedinaca, imaćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa“, poručuje Bajden

7713 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden kaže da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu poslije sastanka u Ženevi rekao da njegova agenda nije uperena protiv Rusije, već u korist američkog naroda.

Bajden kaže da on i Putin dijele odgovornost da upravljaju odnosima dvije velike i moćne zemlje i da taj odnos treba da bude stabilan, prenosi N1.

"Treba da sarađujemo u obostranom interesu, imamo razlike, ali želio sam Putinu da kažem zašto radim ono što radim i kako odgovaram na aktivnosti uperene protiv Amerike. Rekao sam mu da moja agenda nije usmjerena protiv Rusije već u korist američkog naroda. Da se borimo protiv kovida, obnovimo ekonomiju i zaštitimo američki narod. Rekao sam mu i da predsjednik Amerike ne bi mogao da se obaveže narodu ako ne štiti opšte slobode svih u svijetu. Mi ne dobijamo prava od vlade, posjedujemo ih jer smo rođeni. Zato sam Putinu rekao da ćemo obratiti više pažnje na slučajeve kao što je Navaljni“, rekao je Bajden.

Predsjednik SAD, kako prenosi N1, rekao je i da neće dozvoliti da neko destabilizuje izbore u zemlji i da je Putinu poručio da moraju da imaju osnovna pravila kojih će se pridržavati.

"Razgovarali smo o detaljima za kontrolu naoružanja, da treba da spriječimo neželjene konflikte, pokrenućemo dijalog o strateškoj stabilnosti. Dosta smo razgovarali o sajber bezbjednosti, rekao sam da neke oblasti moraju da budu van dometa napada, dao sam Putinu listu 16 definisanih infrastrukturnih objekata u Americi koji treba da budu van dometa napada. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mjere protiv pojedinaca, imaćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa“, poručuje Bajden.

Naveo je i da je važno da postoje humanitarni koridori u Sirji, kao i da je u obostranom interesu da Iran ne napravi nuklearno oružje.

"I kako da postignemo da Arktik bude oblast saradnje, a ne konflikta. Bilo je važno da se sretnemo lično da ne bi bilo nesporazuma. Moram vam reći da je ton cijelog sastanka bio dobar i pozitivan, nije bilo nikakvih napetosti, ko se nije slagao rekao je to“, dodao je Bajden.

Bonus video: