novi petogodišnji mandat

Gutereš ponovo izabran za generalnog sekretara UN

Petnaest članova Savjeta bezbjednosti usvojilo je ranije ovog mjeseca kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje kojim je podržao Gutereša – jedinog kandidata. Njegov reizbor za šefa UN danas je potvrđen glasanjem Generalne skupštine

4073 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije. Gutereš će biti vodeći svjetski diplomata još pet godina, počev od 1. januara.

Petnaest članova Savjeta bezbjednosti usvojilo je ranije ovog mjeseca kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje kojim je podržao Gutereša – jedinog kandidata. Njegov reizbor za šefa UN danas je potvrđen glasanjem Generalne skupštine.

Gutereš je tada rekao da je odluka Savjeta bezbjednosti velika čast i da bi „bio duboko zahvalan kada bi mi Generalna skupština povjerila odgovornosti i tokom drugog mandata“.

Bivšeg portugalskog premijera i šefa agencije UN za izbjeglice (UNHCR), Generalna skupština je izabrala na dužnosti generalnog sekretara UN, u trci za taj položaj u oktobru 2016, u kojoj je u početku bilo 13 kandidata – sedam žena i šest muškaraca.

Gutereš je nasledio Ban Ki-muna, a na dužnost je stupio 1. januara 2017.

Preporučujemo za Vas