Stranka jermenskog premijera osvojila većinu na izborima

Stranka Građanski ugovor osvojila je 53,9 odsto glasova daleko ispred glavnog protivnika, bloka bivšeg predsjednika Roberta Kočarijana koji je dobio 21 odsto glasova

4927 pregleda 1 komentar(a)
Pašinjan, Foto: Reuters
Pašinjan, Foto: Reuters

Stranka jermenskog premijera Nikola Pašinjana osvojila je većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštila je jutros Centralna izborna komisija.

Stranka Građanski ugovor osvojila je 53,9 odsto glasova daleko ispred glavnog protivnika, bloka bivšeg predsjednika Roberta Kočarijana koji je dobio 21 odsto glasova.

Izbori su održani u nedjelju, a raspisao ih je Pašinjan zbog nezadovoljstva građana poslije poraza Jermenije u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabaha.

Bivši novinar Pašinjan (46), koji je 2018. godine postao premijer poslije mirnih protesta protiv korumpirane elite, postao je sve manje popularan poslije poraza jermenske vojske prošle jeseni u sukobu sa susjednim Azerbejdžanom.

U Jermeniji je taj poraz izazvao nezadovoljstvo stanovništva i političku krizu i zbog toga je Pašinjan raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Bonus video: