obećavajuće brojke

SAD postigle veliki pad broja umrlih od kovida i rast broja vakcinisanih

CDC podaci ukazuju da više Amerikanaca umire svakodnevno od nesreća, hroničnih respiratornih bolesti, moždanih udara ili Alchajmera nego od kovida-19

9368 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Broj umrlih od kovida-19 u SAD pao je ispod 300 dnevno prvi put od početka pandemije u toj zemlji u martu 2020. dok je vakcinacija danas premašila ohrabrujuću granicu - 150 miliona potpuno vakcinisanih Amerikanaca.

Koronavirus je bio treći najveći uzrok smrtnosti u SAD u 2020. godini, iza bolesti srca i raka, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim sada kada se pandemija usporava virus je pao na spisku najubitačnijih bolesti.

CDC podaci ukazuju da više Amerikanaca umire svakodnevno od nesreća, hroničnih respiratornih bolesti, moždanih udara ili Alchajmera nego od kovida-19.

U SAD je od koronavirusa umrlo više od 600.000 ljudi, a u svijetu ukupno gotovo 3,9 miliona..

Oko 45 odsto američke populacije potpuno je vakcinisano, prema CDC: Više od 53 odsto Amerikanaca dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine.

Broj novih slučajeva taraze je u prosjeku 11.400 dnevno, što je pad u odnosu na oko 250.000 dnevno početkom januara. Prosječan broj umrlih dnevno je oko 293, prema univerzitetu Džons Hopkins, a vrhunac je bio sredinom januara: više od 3.400 umrlih na dan.

U Njujorku koji je bio žarište zaraze virusom u proljeće 2020. godine, guverner Endrju Kuomo je danas poručio da je za 24 časa zabilježeno svega 10 umrlih od kovida-19. Na vrhuncu pandemije u toj državi je od koronavirusa dnevno umiralo gotovo po 800 ljudi.

Preporučujemo za Vas