U planu radikalna reorganizacija Kovaksa

Cilj je da se smanje finansijski rizici Kovaksa, poveća fokus na najugroženije države i smanji učešće bogatih država i kao donatora i kao primalaca

8636 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tiksa Negeri
Foto: Tiksa Negeri

Program za pravednu raspodjelu vakcina protiv kovida-19, koji bogate zemlje ignorišu, a koji ne zadovoljava potrebe najsiromašnijih, planira reorganizaciju, pokazala su interna dokumenta u koja je agencija Rojters imala uvid.

Program Kovaks (COVAX) kojim upravlja i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), daleko je od cilja da isporuči dvije milijarde doza do kraja godine, ali očekuje veliko povećanje zaliha do početka 2022, i želi da osigura da makar te doze dopru do država kojima su najpotrebnije.

Prvobitne uzvišene ambicije Kovaksa da upravlja svjetskom vakcinacijom, prikupljajući vakcine od proizvođača u većini razvijenih država i brzo ih distribuira onima kojima su najhitnije potrebne, potpuno su propale, konstatuje Rojters.

U okviru tog programa, do sada je podijeljeno samo 90 miliona vakcina. Dok gusto naseljene države sa nižim prihodima služe kao inkubatori za nove i opasnije sojeve koronavirusa, neke od najsiromašnijih država su vakcinisale manje od dva odsto stanovništva, prema procjenama Gavija, globalnog saveza za vakcine koji tom šemom upravlja sa SZO.

Cilj reorganizacije je da se smanje finansijski rizici Kovaksa, poveća fokus na najugroženije države i smanji učešće bogatih država i kao donatora i kao primalaca, prema dokumentu koji je pripremio Gavi, piše Rojters.

Bogate države su generalno radije koristile finansijski uticaj za kupovinu vakcina direktno od proizvođača.

I uprkos apelima SZO da preko njenog programa dijele višak vakcina, SAD, Japan i Evropska unija su napravili planove da direktno doniraju državama, kao i Kovaksu.

“Dajući prednost sopstvenim diplomatskim i komercijalnim interesima, bogate države su praktično uništile ambiciju Kovaksa da preuzme sveukupnu odgovornost za globalnu borbu protiv pandemije”, ističe Rojters.

Kovaks trenutno ima oko 190 članica, ali jedna trećina ne koristi njegove vakcine, a samo oko 40 je pokrenulo program imunizacije vakcinama iz tog programa, pokazuju dokumenta Gavija.

U odvojenom internom dokumentu, Gavi predviđa da se članstvo svede na 120-130 naredne godine. Očekuje se da se mnoge bogate države povuku dobrovoljno, ali će planirana promjena politike takođe učiniti skupljim učešće za države sa srednjim prihodima.

Gavi sada preuzuma velike finansijske rizike naručujući vakcine u ime svojih članica, ali će sljedeće godine države sa srednjim prihodima kojima su i dalje potrebne vakcije Kovaksa morati unaprijed da plate pun iznos.

Te države će se možda suočiti sa većim troškovima i moraće da pozajmljuju novac da bi osigurale doze. Uslovi za najsiromašnije države će, međutim, ostati isti i njih će vakcine koštati malo ili će biti besplatne.

Kovaks je prikupio skoro 10 milijardi dolara, iznad cilja za ovu godinu, i počeo je da dobija višak doza iz nekih bogatih država. Međutim, zbog ranije masovne kupovine vakcina u bogatim državama i ograničavanja izvoza iz Indije, koja je glavni snabdjevač programa, siromašnije države su ostale bez dovoljno vakcina.

Gavi vjeruje da bi prognozirani porast zaliha u drugoj polovini godine mogao povećati procenat vakcinisanih u najsiromašnijim državama na skoro 30 odsto do početka 2022.

Gavi planira da potroši 775 miliona dolara da pomogne državama da distribuiraju te vakcine i izbjegne rasipanje izazvano neadekvatnom pripremom i infrastrukturom. Taj novac će biti iskorišten za jačanje Kovaksovog sistema isporuke, obezbjeđivanje bolje rashladne opreme i poboljšanje zdravstvenih sistema. A. Š.

Dajući prednost sopstvenim diplomatskim i komercijalnim interesima, bogate države su praktično uništile ambiciju Kovaksa da preuzme sveukupnu odgovornost za globalnu borbu protiv pandemije

Bonus video: