"oni koji poriču Holokaust postaju sve glasniji"

Vašington i Berlin pozvali na borbu protiv oživljavanja antisemitizma

Mas i Blinken su posetili Memorijalni centar posvećen Holokaustu u Berlinu, a u tom centru ih je dočekala Margot Fridlender (Friedlander), koja je preživela Holokaust i ima 99 godina

5225 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) i šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) pozvali su danas u Berlinu na ulaganje dodatnih napora u borbi protiv ponovnog oživljavanja antisemitizma.

Blinken koji boravi u prvoj poseti Nemačkoj od dolaska na funkciju šefa diplomatije SAD, najavio je zajedno sa Masom pokretanje inicijative za istraživanje "inovativnih" oblika za podučavanje o genocidu nad šest miliona Jevreja, ali i homoseksualaca, Roma i političkih protivnika za vreme Trećeg rajha.

Američki ministar, koji je inače zet jednog preživelog iz nacističkih logora Aušvic i Dahau, rekao je da je Holokaust bio "postepeni silazak ka mračnjaštvu" omogućen "bezbrojnim pojedinačnim metodama usmerenim ka dehumanizaciji ljudi".

"Posebno je hitno da se to shvati jer preživeli umiru, a oni koji poriču Holokaust postaju sve glasniji i pronalaze nove podmukle načine za širenje svojih laži", rekao je Blinken.

Mas i Blinken su posetili Memorijalni centar posvećen Holokaustu u Berlinu, a u tom centru ih je dočekala Margot Fridlender (Friedlander), koja je preživela Holokaust i ima 99 godina.

"Naša snaga leži u činjenici da preuzmemo težinu neograničene istorijske odgovornosti", rekao je Mas.

Preporučujemo za Vas