"djelovala u koordinaciji sa britanskim razaračem"

Putin: Američka letjelica uključena u incident u Crnom moru

Moskva je tada saopštila da su njeni ratni brodovi ispalili hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe na putu britanskog razarača Difender da ga primoraju da napusti oblast blizu Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine

6624 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je američki izviđački avion djelovao u koordinaciji sa britanskim razaračem za vrijeme prošlonedjeljnog incidenta u Crnom moru kod Krima.

Moskva je tada saopštila da su njeni ratni brodovi ispalili hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe na putu britanskog razarača Difender da ga primoraju da napusti oblast blizu Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Britanija je demantovala taj izvještaj, navodeći da nije bilo paljbe u pravcu njenog broda i da je brod plovio ukrajinskim teritorijalnim vodama.

U obraćanju danas za vrijeme maratonske sesije direktnog odgovora na pitanja građana, prenošene na televiziji, Putin je rekao da izgleda da je misija američke letjelice bila da prati ruski vojni odgovor na britanski razarač. On je dodao da je Moskva znala za američke namjere i da je reagovala u skladu sa tim da izbjegne otkrivanje osjetljivih podataka.

U incidentu prošle srijede 23. juna Britanija je naglasila da je Difender bio na rutinskoj plovidbi kroz međunarodno priznati koridor i da je ostao u ukrajinskim vodama blizu Krima.

Britanija kao i većina svijeta priznaju Krim kao dio Ukrajine iako je Rusija pripojila tu oblast.

Rusija je osudila kretanje britanskog razarača kao provokaciju i upozorila da bi sljedeći put mogla da puca sa namjerom da pogodi ratne brodove koji ulaze u njene teritorijalne vode ako budu ponovo pokušali da testiraju rusku vojnu odlučnost.

Preporučujemo za Vas