Predsjednik prelazne Vlade Libana moli svijet da im pomogne

Libanu su obećane milijarde dolara međunarodne pomoći, ali to zavisi od reformi da bi se stalo na put korupciji koja je dovela i do dužničke krize. Ministar odbrane Izraela Beni Ganc zvanično je ponudio humanitarnu pomoć susjednom Libanu iako nisu u dobrim odnosima, prenijeli su izraelski mediji

4998 pregleda 3 komentar(a)
Dijab, Foto: REUTERS
Dijab, Foto: REUTERS

Predsjednik prelazne Vlade Libana Hasan Dijab upozorio je danas da "socijalna eksplozija" prijeti njegovoj zemlji suočenoj s mnogim krizama i apelovao na međunarodnu zajednicu da joj pomogne.

Liban nema novu vladu ni gotovo godinu dana poslije ostavke Diaba u avgustu 2020, poslije razorne eksplozije u bejrutskoj luci koja je još više pojačala duboku krizu u kojoj je ta zemlja.

Danas je Dijab u razgovoru sa stranim diplomatama apelovao na prijateljske zemlje da pruže pomoć uprkos tome što nove vlade nema, rekašvi da uslovljavanje pomoći reformama duboko korumpiranog sistema postaje prijetnja po živote Libanaca i stabilnost zemlje.

Ekonomska i finansijska kriza traje od kraja 2019. godine i sada izmiče kontroli u toj maloj mediteranskoj zemlji sa šest miliona stanovnika, računajući milion sirijskih izbjeglica.

Nestašica strane valute je paralisala Liban koji zavisi od uvoza, tako da žitelji teško nabavljaju gorivo, ljekove i osnovne namirnice. Isključenja struje traju satima što otežava i rad bolnica.

Svjetska banka je krizu u Libanu ocijenila kao najgoru u svijetu još od 1850-ih godina.

Nacionalna valuta je izgubila 95 odsto vrijednosti, inflacija i nezaposlenost su porasli i mnogi stručnjaci su se iselili.

Libanu su obećane milijarde dolara međunarodne pomoći, ali to zavisi od reformi da bi se stalo na put korupciji koja je dovela i do dužničke krize.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc zvanično je ponudio humanitarnu pomoć susjednom Libanu iako nisu u dobrim odnosima, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je i ranije nudio pomoć Libanu, ali ona nije prihvaćena.

Bonus video: