Svjetske cijene hrane prvi put pale nakon 12 mjeseci

FAO indeks cijena za ulje pao je 9,8 odsto u junu, djelimično usljed pada cijela palminog ulja, mada su na svjetskom nivou pale cijene i sojinog i suncokretovog ulja.

7239 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svjetske cijene hrane pale su u junu prvi put u posljednjih 12 mjeseci, zahvaljujući padu cijena ulja, žitarica i mliječnih proizvoda, saopštila je danas agencija za hranu UN.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Rimu takođe je navela u saopštenju da bi svjetska žetva žitarica mogla dostići skoro 2 817 tona tokom 2021. godine, što je donekle manje od prvobitnih procjena, ali i dalje predstavlja godišnji rekord.

Indeks cijena hrane koji je predstavio FATO, mjeri mjesečne promjene za potrošačku korpu žitarica, uljnih sjemenki, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

FAO indeks cijena za ulje pao je 9,8 odsto u junu, djelimično usljed pada cijela palminog ulja, mada su na svjetskom nivou pale cijene i sojinog i suncokretovog ulja.

Indeks cijena žitarica pao je 2,6 odsto u junu u odnosu na maj, ali je i dalje za 33,8 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Cijene kukuruza su pale za pet odsto, dijelom zbog većeg prinosa od očekivanog u Argentini i poboljšanih uslova u SAD.

Međunarodne cijene riže takođe su pale u junu i dostigle najniži nivo u posljednjih 15 mjeseci, budući da su visoke cijene transporta i nestašica kontejnera ograničile izvoz, navodi se u izvještaju FAO.

Cijena mliječnih proizvoda je takođe pala u odnosu na mjesec maj, a najviše je pala cuijena putera usljed pada globalne potražnje za uvozom naročito u Evropi.

Indeks cijena šećera je porastao 0,9 odsto, dostigavši najviši nivo od marta 2017. godine. FAO navodi da su cijene skočile usljed neizvjesnosti zbog uticaja nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu, koji je najveći svjetski izvoznik šećera.

Indeks cijena mesa je skočio 2,1 odsto od maja, a kvote za sve vrste mesa su porasle usljed povećanja uvoza pojedinih istočnoazijskih država koje kompenzuju usporavanje u kupovini mesa iz Kine.

Bonus video: