Mugabe šokirao sve: Neću da idem!

Na njegovo mjesto postavljen je Emerson Mnangagva, koga je Mugabe ranije ovog mjeseca smjenio sa mjesta potpredsjednika, javlja Rojters, pozivajući se delegate stranke
0 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2017. 20:23h

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nije odstupio sa vlasti kao što se to očekivalo u obraćanju naciji.

Rojters je prethodno javio, pozivajući se na izvore upoznate sa pregovorima vojske i Mugabea, da će dugogodišnji vladar objaviti da se povlači.

Međutim, Mugabe je samo izrazio razumijevanje za proteste u Zimbabveu, ali i kazao da će predsjedavati kongresom Zanu-PF u decembru gdje će se odlučivati o daljem obliku vladanja.

Mugabe je večerašnje obraćanje završio riječima "hvala i laku noć" i nije najavio ostavku.

Mugabeu, koji je danas smijenjen sa mjesta predsjednika vladajuće stranke Zanu-PF, dat je rok da do sjutra u podne podnese ostavku na mjesto šefa države, saopštio je ranije Centralni komitet te partije. Stranka je najavila da će u suprotnom pokrenuti proceduru za impičment, odnosno smjenu Mugabea sa mjesta šefa države na sjednici parlamenta Zimbabvea koja je zakazana za utorak. "Usvojena je rezolucije prema kojoj je smijenjen predsjednik stranke i umjesto njega je postavljen Mnangagva", naveli su izvori bliski stranci i dodali da je Mugabeova supruga Grejs "zauvek" smijenjena sa funkcije koju je imala u Zanu-PF-u. Udruženje boraca za nezavisnost Zimbabvea zatražilo je da Mugabe napusti vlast, a Kric Mucvagva je odmah nakon obraćanja Mugabea kazao da će pokrenuti proces impičmenta. "Bolje da odustane od vlasti... Ako to ne uradi, vojska treba to još danas da riješi", rekao je ranije Mucvagva, dan nakon velikih demontracije protiv Mugabea. Opozicija je danas saopštila da će parlament pokrenuti proceduru opoziva ako predsjednik Zimbavea do utorka sam ne podnese ostavku. Mugabe (93) ranije danas je razgovarao sa zvaničnicima Generalštaba vojske koja ga je stavila u kućni pritvor nakon što je izašla na ulice. Državni list Herald objavio je fotografije sa drugog sastanka Mugabea i načelnika Generalštaba koji ga je stavio u kućni pritvor. Herald navodi da je Mugabe tražio više vremena sa se povuče sa mjesta šefa države, ali da se vladajućoj partiji žuri da on ode sa tog mjesta. List nije objavio kakav je bio ishod sastanka.

Bonus video: