Isplivavaju novi detalji o timu ubica koji je stoji iza ubistva predsjednika Haitija, za nalagodavcem se traga

Ubice boravile u Haitiju tri mjeseca

6947 pregleda 1 komentar(a)
Moiz, Foto: REUTERS
Moiz, Foto: REUTERS

Ključni članovi tima ubica, koji navodno stoji iza ubistva, predsjednika Haitija Žovenela Moiza bili su u toj zemlji oko tri mjeseca, očigledno pripremajući napad, a ostali su im se pridružili iz Dominikanske Republike prošlog mjeseca, kazali su predstavnici pravosudnih vlasti koji sprovode istragu ubistva.

Novi detalji o ubistvu 53-godišnjeg Moiza, u njegovoj privatnoj rezidenciji iznad prijestonice Port O Prens ukazuju da su navodne ubice – uključijući dvije osobe sa dvojnim državljanstvom Haitija i SAD nastanjene u Floridi, i oko dvadesetak Kolumbijaca – prikupljale oružje, novac, mobilne telefone i ostalu opremu uključujući i automobile.

Prema jednom izvoru iz pravosuđa, na koji se pozivaju lokalni mediji, jedan od uhapšenih Amerikanaca, Džejm Solažes kazao je istražiteljima da je uključen nakon što je „našao posao na internetu“, ali da je mislio da će raditi kao prevodilac za grupu koja se većinom sastoji od stranaca. On je kazao da je on prvo mislio da je misija grupe da uhapse predsjednika Haitija, a ne da ga ubiju.

Prema riječima sudije Klementa Noela, koji je dao izjavu za lokalne medije, dvojica Amerikanaca su kazala nakon hapšenja da je „misija bila da uhapse predsjednika Žovenela Moiza, sprovodeći nalog istražnog sudije, a ne da ga ubiju“.

Prema saopštenju vlasti na Haitiju, grupa se sastojala od 28 stranih plaćenika, uključujući i penzionisane kolumbijske vojnike, od kojih su neki ubijeni dok su drugi uhapšeni nakon oružanog sukoba u jednoj kući u Port O Prensu, gdje su potražili sklonište.

Ministar odbrane Kolumbije, Dijego Molano, kazao je da su najmanje šest članova tima ubica bivši kolumbijski vojnici, i da je naredio vojsci i policiji da pomognu u istrazi.

Kolumbijski list „ El Tiempo“ juče je objavio da je jedan od uhapšenih Kolumbijaca Manuel Antonio Groso Guarin, bivši član vojne elitne protivterorističke jedinice. List navodi da je bivši operativac specijalnih snaga stigao u dominikanski grad Punta Kana 4. juna, sa još najmanje tri člana kolumbijskih oružanih snaga, i da je dva dana kasnije prešao u Haiti.

Groso Guarin je, prema pisanju lista, imao vremena i za razgledanje Dominikanske Republike prije nego što je pošao u misiju u Haiti. Na fotografijama objavljenim na njegovom Fejsbuk nalogu vidi se kako pozira ispred dominikanskih znamenitosti.

Uprkos hapšenjima, policija je saopštila da i dalje traga za nalogodavcima ubistva Moiza, koji je nađen mrtav sa 12 rana od metaka nakon što su muškarci koji su tvrdili da su agenti američke Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) upali u njegovu rezidenciju.

U četrtak veče, osumnjičeni su okrvavljeni i sa modricama pokazani novinarima zajedno sa oružjem nađenim u zaplijenjenom automobilu. Tajvan je potvrdio da je 11 osumnjičenih uhapšeno u njihovoj ambasadi, gdje su upali u jedno od dvorišta.

Dvojicu osumnjičenih otkrili su stanovnici kako se kriju u Port O Prensu.

Hapšenja navodnih počinilaca ubistva otvaraju nova pitanja u ovom šokantnom zločinu, navodi britanski „Gardijan“. Do sada je predstavljena neobična kombinacija pojedinaca uključujući dvojicu američkih državljana porijeklom sa Haitija, čija prošlost ne ukazuje na povezanost sa plaćenim ubicama.

Džejms Solažes, 35, porijeklom iz grada Žasmel na Haitiju, vlasnik je kompanije za održavanje i popravke i okušao se u muškom modelingu. Na njegovom profilu na Linkedinu navodi se da je bio „diplomatski agent“, da je završio obuku za zaštitu i da je „glavni komandant tjelohranitelja“ u kanadskoj ambasadi na Haitiju.

Kanadsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je jedan od uhapšenih na Haitiju „kratko radio kao rezervni tjelohranitelj“ po ugovoru u njihovoj ambasadi.

Manje se zna o drugom muškarcu, Vinsentu Žozefu, osim da živi na Floridi kao i Solažes.

„Tim od 28 ubica, od kojih su njih 26 Kolumbijci, sproveo je operaciju ubistva predsjednika“, kazao je načelnik policije na Haitiju, Leon Čarls. „Uhapsili smo 15 Kolumbijaca i dvojicu američkih državljana porijeklom sa Haitija. Trojica Kolumbijaca su ubijena dok je njih osam još u bjekstvu“.

Vlasti su prethodno saopštile da su četvorica osumnjičenih ubijena.

Bonus video: