SVE ČEŠĆI NAPADI NA POLICIJU

Izvještaj FBI: Crnački "ekstremizam" u porastu u SAD

FBI, međutim, tvrdi da ne targetira specifične grupe i da je reč o izvještaju koji je samo jedan od mnogih kakve rade njegovi obavještajni analitičari. Sličan bilten o bijelim rasistima izašao je u isto vreme, navodi AP
1 komentar(a)
Ferguson, Foto: Reuters
Ferguson, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 12:22h

FBI je objavio izvještaj u kojem konstatuje da je došlo do uspona crnačkih ekstremista nakon incidenata u kojima su pripadnici policije ubili crnce.

Taj izvještaj, kako navodi AP, pojačava strahovanja da bi moglo doći do ponavljanja prakse koja je korišćena u vrijeme pokreta za građanska prava kada je biro špijunirao grupe aktivista bez dokaza da su prekršili zakon.

FBI, međutim, tvrdi da ne targetira specifične grupe i da je reč o izvještaju koji je samo jedan od mnogih kakve rade njegovi obavještajni analitičari. Sličan bilten o bijelim rasistima izašao je u isto vreme, navodi AP. 

U izvještaju na 12 stranica koji je sačinjen u avgustu, kaže se da "ekstremisti crnačkog identiteta" sve više napadaju policajce poslije slučajeva kada je policija ubila crnce, a naročito poslije ubistva Majkla Brauna u Fergusonu 2014. godine. 

FBI u izvještaju opisuje slučajeve u kojima su "ekstremisti" djelovali "kao odmazda za incidente brutalnosti policije" i upozorava da će se takvo nasilje vjerovatno nastaviti. 

Postojanje ovakvog izveštaja, o čemu je izvjestio magazin "Forin polisi" prošlog mjeseca, uznemirilo je afroameričke lidere i aktiviste. 

Crnački kokus u Kongresu je u pismu direktoru FBI Kristoferu Reju naveo da izveštaj povezuje crnačke političke aktiviste sa opasnim domaćim terorističkim organizacijama" i da će još više narušiti ionako već uzdrman odnos između policije i manjinskih zajednica.

Preporučujemo za Vas