Privremena vlada Haitija zatražila da SAD pošalju vojne trupe: "Definitivno nam je potrebna pomoć..."

"Vjerujemo da naši partneri mogu da pomognu našoj policiji u rješavanju trenutnog stanja", rekao je prelazni premijer Klod Žozef

8574 pregleda 2 komentar(a)
Žozef, Foto: Reuters
Žozef, Foto: Reuters

Privremena vlada Haitija je saopštila da je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zatražila da pošalju vojne trupe koje bi zaštitile infrastrukturu, dok ta karipska država pokušava da se stabilizuje i pripremi za izbore poslije ubistva predsjednika Žovenela Moiza.

"Definitivno nam je potrebna pomoć i zatražili smo je od naših međunarodnih partnera. Vjerujemo da naši partneri mogu da pomognu našoj policiji u rješavanju trenutnog stanja", rekao je prelazni premijer Klod Žozef.

Iznenađujući zahtjev za vojnu podršku podsjetio je mnoge na previranja nakon prethodnog ubistva haićanskog šefa države, kada je 1915. bijesna masa izvela predsjednika Vilbruna Gijoma Sama iz francuske ambasade i pretukla ga na smrt.

Tadašnji predsjednik SAD Vudro Vilson je tada poslao marince na Haiti, a ono što će se pokazati kao skoro dvodecenijska okupacija je pravdao sprečavanjem anarhije.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena do sada nije dala naznake da će pružiti vojnu pomoć.

Za sada je planirano samo slanje agenata FBI koji bi pomagali u istrazi zločina koji je gurnuo ionako siromašni Haiti u nestabilnost usljed borbe za moć među rivalskim frakcijama.

Juče je grupa haićanskih poslanika priznala Žozefa Lambera, predsjedavajućeg raspuštenog Senata, kao vršioca dužnosti šefa države i tako se suprotstavila privremenoj vladi.

Oni su za premijera priznali Ariela Anrija, kog je ubijeni predsjednik izabrao da zamijeni Kloda Žozefa dan prije ubistva.

Anri još uvijek nije preuzeo dužnost ni formirao vladu.

Žozef je izrazio zaprepašćenje činjenicom da bi neki pokušali da iskoriste ubistvo predsjednika za političku korist i izjavio da Haiti novog predsjednika može dobiti jedino putem izbora.

Žovenela Moiza je u srijedu ujutru u njegovoj kući ubila grupa ljudi koje haićanske vlasti nazivaju "plaćenicima".

Bonus video: