"kubanski narod umoran od represije koja je suviše dugo trajala"

Blinken: Kriviti SAD zbog problema na Kubi bila bi teška greška

Kubanski predsjednik Migel Dias-Kanel danas je, dan poslije velikih demonstracija u svojoj zemlji, optužio američku vladu da vodi politiku "ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu"

7011 pregleda 7 komentar(a)
Blinken, Foto: REUTERS
Blinken, Foto: REUTERS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocijenio je danas da bi kubanski predsjednik Migel Dias-Kanel napravio "tešku grešku" kada bi okrivio SAD za demonstracije održane na Kubi.

"Bila bi teška greška kubanskog režima da to što se dešava u desetinama gradova na cijelom ostrvu (Kubi), protumači kao rezultat bilo koje akcije SAD", rekao je Blinken na pitanja novinara o izjavama kubanskog šefa države.

"Oni jednostavno ostaju gluvi za glas i želju kubanskog naroda koji je duboko umoran od represije koja je suviše dugo trajala", nastavio je šef američke diplomatije ocijenivši da su demonstracije uperene protiv kubanske vlade i njenog "lošeg upravljanja" pandemijom i privredom.

Kubanski predsjednik Migel Dias-Kanel danas je, dan poslije velikih demonstracija u svojoj zemlji, optužio američku vladu da vodi politiku "ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu".

"Šta oni traže. Da izazovu socijalne nerede, da izazovu nerazumijevanja među Kubancima ali takođe i čuvenu promjenu režima", rekao je kubanski predsjednik u govoru koji su prenosili televizija i radio.

Hiljade Kubanaca protestovalo je juče na ulicama Havane i drugih gradova zbog nestašice hrane i visokih cijena usred krize koronavirusa. To su bile najveće tamošnje antivladine demonstracije u posljednjih nekoliko decenija.

Preporučujemo za Vas