Demokrate u američkom Senatu najavile sporazum o budžetu od 3,5 hiljada milijardi dolara

Paket bi bio "najveća investicija u srednju klasu u posljednjih nekoliko decenija", rekao je danas Šumer, prenosi Glas Amerike.

9695 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden sastaće se sjutra sa demokratama u Senatu nakon što su zakonodavci najavili sporazum o planu od 3,5 hiljada milijardi dolara za proširenje potrošnje na zdravstvenu zaštitu starijih osoba, klimatske promjene i programe pomoći porodicama, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Paket bi bio "najveća investicija u srednju klasu u posljednjih nekoliko decenija", rekao je danas Šumer, prenosi Glas Amerike.

Senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, rekao je novinarima da plan uključuje odredbe koje će u potpunosti pokriti troškove programa.

Iako Varner nije precizirao kako će ta mjera biti plaćena, Bajden je zatražio povećanje poreza za bogate i korporacije.

Republikanci u Kongresu protive se takvom povećanju poreza, nakon što su postigli krug smanjenja poreza, uključujući stopu poreza na dobit, tokom prethodne administracije predsjednika Donalda Trampa.

Da bi se plan nastavio, trebaće mu podrška punog 50-očlanog demokratskog kluba. Demokratski lideri žele da donesu rezoluciju o budžetu koja bi pružila okvir za zakonodavstvo prije nego što zakonodavci napuste grad i odu na avgustovsku pauzu.

S obzirom na to da se od republikanaca ne očekuje da će podržati mjere, demokrate će vjerovatno nastaviti prema posebnom procesu poznatom kao pomirenje po pitanju budžeta.

To bi omogućilo da zakon napreduje samo prostom većinom i ne bi bio podložan potencijalnom filibasteru, potezu kojim manjinski republikanci mogu da blokiraju ili odlože glasanje.

Rezolucija o budžetu omogućila bi demokratama da usvoje zakone o potrošnji kasnije tokom godine, takođe prostom većinom, kako bi ispunili detalje programa.

Takođe su u toku pregovori o zasebnoj dvostranoj infrastrukturnoj mjeri od 1,2 hiljade milijardi dolara za stavke kao što su putevi, mostovi, vodovodni sistemi i širokopojasni internet.

Bonus video: