Kubanski muzičari podržali proteste

Nakon decenija izbjegavanja političkih tema muzičari na Kubi podigli glas protiv vlasti

6342 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Poznati kubanski muzičari počev od salsa benda Los Van Van i džez pijaniste Čuča Valdesa do pop zvijezde Leonija Toresa uputili su podršku demonstrantima na ostrvu i kritikovali način na koji komunističke vlasti postupaju u najvećim neredima posljednjih decenija.

Hiljade Kubanaca pridružile su se u nedjelju rijetkim protestima širom zemlje zbog nestašice hrane, širenja kovida-19 i kršenja prava. Vlada u Havani je za proteste okrivila „kontrarevolucionare“ koje finansiraju SAD koristeći ekonomske poteškoće izazvane američkim sankcijama.

Muzičari na Kubi se tradicionalno klone političkih tema jer ne žele da padnu u nemilost vlasti kod kuće ukoliko budu kritički nastrojeni ili da postanu omraženi među kubanskim iseljenicima ako izražavaju podršku.

Međutim, dešavanja u nedjelju, uključujući snimke na društvenim mrežama nasilnih okršaja između demonstranata i bezbjednosnih snaga su to promijenila.

„Podržavamo hiljade Kubanaca koji traže svoja prava, moraju nas saslušati“, objavio je na Fejsbuku bend Los Van Van, dobitnik Gremi nagrade i decenijama najpopularnija grupa na Kubi.

Predsjednik Migel Dijaz Kanel je pozvao pristalice vlade da uzvrate i aktivisti tvrde da „brigade za brzo djelovanje“ – bande civila koje je organizovala država – guše otpor.

„Nemoguće je otići u krevet i mirno zaspati znajući u kakvoj situaciji živimo“, objavio je na Tviteru muzičar Jomil, čije je pravo ime Roberto Hidalgo. On je u nedjelju uživo prenosio kako ga policija privodi jer je predvodio proteste.

U zemlji koja je ponosna na svoju kulturnu scenu, umjetnici su uvijek bili pod strogim nadzorom zbog političkih stavova. Mnogi su ostali lojalni vladi.

Bonus video: