bijela kuća osnovala radnu grupu za suzbijanje napada

Stejt department nudi do deset miliona dolara za informacije o hakerskim napadima

Nagrada se odnosi i na takozvane rensomver napade, odnosno na pojedince koji hakerskim napadima na važnu američku infrastrukturu blokiraju pristup podacima dok se ne plati otkup

12922 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki Stejt department će ponuditi nagrade do deset miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije pojedinaca uključenih u zlonamjerne hakerske aktivnosti, podržane od drugih država.

Nagrada se odnosi i na takozvane rensomver napade, odnosno na pojedince koji hakerskim napadima na važnu američku infrastrukturu blokiraju pristup podacima dok se ne plati otkup.

Aktivnosti na suzbijanju takvih napada koordiniraće specijalna radna grupa koju je osnovala Bijela kuća.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena je pokrenula i sajt stopransomware.gov, koja nudi javne resurse za suprotstavljanje toj prijetnji i za izgradnju veće otpornosti američke sajber infrastrukture, rekao je novinarima visoki zvaničnik.

Američke vlasti su danas odlučile i da Odjeljenje Ministarstva finansija za finansijske zločine sarađivati sa bankama, tehnološkim kompanijama i drugima radi efikasnije borbe protiv pranja novca u obliku kriptovaluta i bržeg ulaženja u trag prihodima od rensomver napada isplaćenim u virtuelnoj valuti.

Preporučujemo za Vas