Saudijska Arabija optužila Hezbolah za trgovinu drogom i pranje novca

Libanski premijer Saad Hariri objavio je 4. novembra ostavku na saudijskoj televiziji i osudio tu šiitsku organizaciju koja je dio libanske vlade, da "davi" zemlju
0 komentar(a)
Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2017. 17:54h

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel el-Džubeir optužio je danas Hezbolah da drži Liban kao taoca, da koristi libanske luke za trgovinu drogom, a banke za pranje novca.

Libanski premijer Saad Hariri objavio je 4. novembra ostavku na saudijskoj televiziji i osudio tu šiitsku organizaciju koja je dio libanske vlade, da "davi" zemlju.

"Nije moguće da naoružana paravojna formacija radi izvan kontrole vlade. Vidimo da Hezbolah koristi libanski bankarski sistem za pranje novca, luke za trgovinu drogom, vidimo da preduzimaju terorističke aktivnosti u Siriji, Bahreinu i Jemenu", rekao je saudijski ministar poslije sastanka sa španskim kolegom Alfonsom Dastisom.

Prema njegovim riječima, ako se Hezbolah "ne razoruža i postane politička partija" Liban će biti "talac Hezbolaha i produžetak Irana". Džubeir je to ocijenio kao "neprihvatljivo" za Rijad i za Liban.

Haririjeva ostavka je podstakla špekulacije o njegovoj slobodi kretanja u Saudijskoj Arabiji i da ga je Rijad naterao na ostavku. Libanski predsjednik Mišel Aun je izjavio da je Hariri "u zatočeništvu".

I Hariri i saudijska vlada su odbacili te navode.

"Podržavamo premijera Saada Haririja ali smo protiv prepuštanja Libana Hezbolahu", rekao je Džubeir.

Hariri je danas trebalo da stigne u Pariz, gdje će se sutra sastati sa predsjednikom Emanuelom Makronom.

Bonus video: