Jerusalim: Sukob izraelske policije i Palestinaca, muslimanski vjernici se zabarikadirali pred dolazak Jevreja

Sukobi su izbili dan posle izvještaja da Izrael odnedavno dopušta da se Jevreji mole na Brdu hrama, što predstavlja kršenje statusa kvo koji je na snazi otkako je jevrejska država osvojila istočni Jerusalim od Jordana

7798 pregleda 0 komentar(a)
Jevreji na Brdu hrama, Foto: AP
Jevreji na Brdu hrama, Foto: AP

Palestinski vjernici sukobili su se danas s izraelskim policajcima na Brdu hrama u Jerusalimu pred očekivani dolazak stotina Jevreja povodom dana posta i žalosti zbog rušenja dva drevna jevrejska hrama koja su se tamo nalazila.

Brdo hrama je najsvetije mjesto u judaizmu i tamo se sada nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, pa ga muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

To je često poprište sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Izraelski javni servis Kan je javio da su se desetine muslimanskih vjernika zabarikadirale na svetilištu pred dolazak jevrejskih vjernika i da je tada stigla izraelska policija i rasterivala ih gumenim mecima.

Drugi izraelski mediji javljaju da su Palestinci bacali kamenice, a da su sveštenici pozvali vjernike da dođu na svetilište povodom islamskog praznika kojim se obilježava kraj godišnjeg hodočašća u Meku.

Izvještaja o hapšenju i mogućim povredama nije odmah bilo.

Sukobi su izbili dan posle izvještaja da Izrael odnedavno dopušta da se Jevreji mole na Brdu hrama, što predstavlja kršenje statusa kvo koji je na snazi otkako je jevrejska država osvojila istočni Jerusalim od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Jevrejima je na osnovu statusa kvo dozvoljeno da posjećuju Brdo hrama uz brojna ograničenja, ali ne i da se tamo mole, a Jordan kao zaštitinik muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu upravlja svetilištem.

Neredi i sukobi u Jerusalimu zbog restrikcija uvedenih tokom muslimanskog mjeseca posta Ramazana i prijetnje iseljavanjem palestinskih porodica iz arapskog kvarta u tom gradu prethodili su 11-dnevnom ratu u maju između izraelske vojske i Hamasa, vladajućem u pojasu Gaze.

Gotovo 260 Palestinaca poginulo je u tom ratu, a na izraelskoj strani je bilo 13 žrtava.

Bonus video: