bajden zatražio od saradnika da istraže porijeklo virusa

Fauči: Delta soj uzrok novih slučajeva Kovida-19 u SAD

"Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprječavanju hospitalizacija i smrti"

3762 pregleda 2 komentar(a)
Fauči, Foto: Reuters
Fauči, Foto: Reuters

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je delta soj koronavirusa uzrok više od 80 odsto novooboljelih slučajeva u SAD, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprječavanju hospitalizacija i smrti", rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauči, jedan od članova tima Bijele kuće za reagovanje na pandemiju.

Pretres je obilježila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbjeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu – početnom epicentru pandemije.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem i tokom prethodnih pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo da ima ulogu u razvoju koronavirusa u laboratoriji u Vuhanu.

Američki predsjednik Džozef Bajden zatražio je od saradnika da istraže porijeklo virusa i da ga u roku od tri mjeseca obavijeste o dobijenim rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slijepih miševa i da je preko njih dospio do ljudi.

Delta soj koronavirusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna varijanta virusa u SAD i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

Preporučujemo za Vas