Hjuman rajts voč: Zločini Izraela očigledni u ratu u Gazi

U izvještaju se optužuju i palestinski ekstremisti za ratne zločine, jer su ispalili preko 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih projektila na izraelska naseljena mjesta

2365 pregleda 61 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) optužila je danas izraelsku vojsku da je izvela napade koji "očigledno predstavljaju ratne zločine" tokom jedanaestodnevnog rata protiv ekstremista Hamasa u maju.

Ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Njujorku do takvog zaključka došla je istražujući tri izraelska udara iz vazduha u kojima je ubijeno 62 civila i navela da "nije bilo evidentnih vojnih meta u blizini".

U izvještaju se takođe optužuju palestinski ekstremisti za ratne zločine, jer su ispalili preko 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih projektila na izraelska naseljena mjesta, a takvim napadima se "krši zabrana namjernih i nasumičnih napada na civile", navedeno je.

U fokusu izveštaja su izraelske akcije tokom sukoba i HRV je najavio da će u avgustu odvojeno objaviti rezultate istrage napada islamskog Hamasa vladajućeg u Gazi i drugih palestinskih organizacija.

"Izraelske snage su izvele napade u maju u Gazi koje su uništile čitave porodice", rekao je direktor u HRV Geri Simpson zadužen za krize i sukobe.

Činjenica da Izrael nije spreman za ozbiljnu istragu navodnih zločina i palestinska raketna vatra na civilna područja ističu važnost pokrenute istrage obje strane u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ocijenio je Simpson.

Izraelska vojska, koja je ranije više puta rekla da napada vojne mete u Gazi i preduzima mjere predostrožnosti da izbjegne civilne žrtve, a Hamas krivi za pogibiju i ranjavanje civila jer ispaljuje rakete iz stambenih područja, nije odmah reagovala na taj izvještaj.

Najnoviji rat izbio je 10. maja, kada je Hamas ispalio baražnu raketnu vatru u pravcu Jerusalima, u znak podrške palestinskim protestima zbog oštrih mjera izraelske policije ispred džamije Al Aksa i pretnji jevrejskih naseljenika iseljavanjem desetina palestinskih porodica iz obližnjeg kvarta.

Izrael je odgovorio napadima na preko 1.000 meta povezanih sa ekstremistima u Gazi.

Na toj palestinskoj teritoriji poginulo je 254 ljudi, uključujući 67 dece i 39 žena.

Hamas je potvrdio pogibiju 80 ekstremista, a Izrael je tvrdio da ih je ubijeno mnogo više.

U Izraelu je poginulo 12 civila, među njima dvoje djece i jedan vojnik.

HRV je naveo da je najozbiljniji bio niz udara iz vazduha na Ulicu Al Vadha u Gaza Sitiju u kojima su uništene tri stambene zgrade i ubijeno 44 civila, uključujući 18 djece i 14 žena, 22 iz samo jedne porodice.

Izrael je naveo da su meta napada bili tuneli koje Hamas koristi i da napadi na zgrade nisu bili namjerni.

Organizacija za ljudska prava je utvrdila da je Izrael koristio američke navođene bombe GBU - 31 i da nije unaprijed obavijestio stanare da se evakuišu, te da nisu nadjeni dokazi o vojnim metama u blizini.

U izvještaju HRV se pozivaju UN da uslove bezbjednosnu pomoć Izrael preduzimanjem konkrektnih akcija kako bi poštovala ljudska prava i istražila ranija kršenja.

MKS se poziva da uključi najnoviji rat u Gazi u istragu mogućih ratnih zločina Izraela i palestinskih ekstremitičkih organizacija.

Bonus video: