U TOKIJU broj infekcija utrosttručen

Japan će ograničiti bolničko liječenje na teže kovid bolesnike usred rekornog broja zaraženih

Broj dnevnih slučajeva u Japanu premašio je danas 14.000, a samo u Tokiju potvrđeno je rekordnih 4.166 novozaraženih

3751 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanska vlada je odlučila da se zaraženi koronavirusom koji imaju umjerene simptome izoluju kod kuće kako bi u bolnicama bilo mjesta za teže pacijente jer broj novozaraženih svakodnevno dostiže nove rekorde u vreme održavanja Olimpijskih igara (OI) u toj zemlji.

Broj dnevnih slučajeva u Japanu premašio je danas 14.000, a samo u Tokiju potvrđeno je rekordnih 4.166 novozaraženih.

U glavnom gradu je od početka OI, 23. jula, broj infekcija utrosttručen.

O novoj politici premijera Jošide Suge danas se raspravljalo u parlamentu. Opozicija, ali i pojedini poslanici i stručnjaci iz vladajućih stranaka istakli su da će biti ugroženi životi ljudi koji su u izolaciji kod kuće bez odgovarajuće njege.

Suga, koji je kritikovan zbog insistiranja da se održe OI uprkos strahu od širenja zaraze, kaže da nema dokaza koji povezuju porast slučajeva sa Igrama.

Rekao je da je svrha politike kućne izolacije osigurati bolničku njegu za teško bolesne pacijente, te da se novi plan odnosi samo za područja u kojima su bolnice ozbiljno opterećene.

U Tokiju se više od 14.000 pacijenata sa blagim simptomima nalazi u kućnoj izolaciji, 10 puta više nego prije mjesec dana, a oko 8.400 čeka na krevete u bolnicama ili posebnim hotelima.

Opozicioni poslanici kritikovali su Sugu da nije dovoljno povećao bolničke kapacitete uprkos upozorenjima o delta soju koronavirusa koji se znatno brže širi.

Preporučujemo za Vas