Statusni simbol narkokartela

Meksička vlada podnijela tužbu protiv kompanije koja proizvodi moćnu poluautomatsku pušku M82

8453 pregleda 2 komentar(a)
Zaplijenjeno oružje u Meksiko Sitiju, Foto: Edgard Garrido
Zaplijenjeno oružje u Meksiko Sitiju, Foto: Edgard Garrido

Protok oružja velikog kalibra koje se krijumčari preko porozne granice SAD-a uznemirio je meksičke zvaničnike, a malo koje oružje je tako moćno kao poluautomatska puška američke proizvodnje M82 koju sve više favorizuju moćni narkokarteli, piše Rojters.

M82 može lako probiti pancire, betonske zidove, čak i tenkove, tvrdi proizvođač “Baret”. Ova puška je jedno od omiljenih oružja narkokartela, prema navodima meksičke vlade, koja je ove nedjelje podnijela tužbu pred Okružnim sudu SAD u Masačusetsu protiv te kompanije i 10 drugih proizvođača oružja.

Oružje poput M82 je dio “bujice” ilegalnog oružja koje teče ka jugu, tvrde meksičke vlasti, dijelom i zbog nemarne poslovne prakse proizvođača koji je podsticao ilegalnu trgovinu oružjem, prenio je Rojters.

Prvi put proizvedena 1980-ih godina, M82 je postala poznata tokom prvog Zalivskog rata kada je američka vojska počela da je koristi. Sada je koristi više od 70 bezbjednosnih agencija širom svijeta, tvrdi “Baret”.

U Meksiku, to oružje je poremetilo ravnotežu moći između kriminalnih grupa i slabo opremljenih policijskih snaga, kaže Roman la kor Granmizon, direktor programa za Meksiko i Srednju Ameriku u institutu Noria.

“Ako imate ‘baret’, to znači da vam snage poput lokalne policije ne mogu parirati, i jedino vojska može da se bori protiv kartela”, rekao je Granmizon.

Rojters navodi da puške M82, često opremljene optičkim nišanom da služe kao snajper, mogu ispaliti 70 metaka u minutu sa maksimalnim dometom od 2.500 metara.

Snaga puške, koja je teška oko 14 kilograma i dugačka metar i po, demonstrirana je sredinom 2020. prilikom pokušaja ubistva šefa policije Meksiko Sitija koje su zabilježile nadzorne kamere. Napadači, koji su za sobom ostavili makar jednu pušku M82, izrešetali su blindirano vozilo Omara Garsije Harfuha. On je teško ranjen, a ubijeni su dvojica tjelogranitelja i jedan nedužni prolaznik. Pripadnici kartela Vitezovi templari 2016. su u Mičoakanu navodno oborili helikopter puškom M82, navodi se u meksičkoj tužbi.

M82 predstavlja “ozbiljan problem” za bezbjednosne snage i ne bi trebalo da dođe u ruke civila jer je u pitanju “ratno oružje”, rekao je Rojtersu meksički zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Rojters navodi da je M82 postao statusni simbol za kartele.

Kriminalne bande koje žele da projektuju moć često na društvenim mrežama objavljuju fotografije svojih članova sa puškama M82 i najnovijim vojnim spravama, oponašajući stil jedinica specijalnih snaga.

“To je veoma simbolično oružje u narko svijetu i za narko estetiku, pokazuje da ste glavni igrač”, rekao je Granmizon.

Bonus video: