Saudijska Arabija otvara mali hadž za vakcinisane hodočasnike

S kapacitetom koji bi postupno porastao do dva miliona hodočasnika sa 60.000 hodočasnika mjesečno, Meka i Medina počeće da dočekuju posjetioce iz inostranstva u svoje džamije uz zadržavanje mjera opreza protiv Kovida-19

2047 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Saudijska Arabija počeće postupno da prima zahtjeve vakcinisanih hodočasnika iz inostranstva za umru (mali hadž) od 9. avgusta, pošto ih godinu i po dana nisu primali zbog pandemije koronavirusa, objavila je državna novinska agencija SPA u nedjelju.

S kapacitetom koji bi postupno porastao do dva miliona hodočasnika sa 60.000 hodočasnika mjesečno, Meka i Medina počeće da dočekuju posjetioce iz inostranstva u svoje džamije uz zadržavanje mjera opreza protiv Kovida-19.

Zvaničnik Ministarstva za hadž i umru rekao je da će domaći i strani hodočasnici morati da prilože potvrdu o vakcinaciji protiv Kovida-19 uz zahtjev za umru, prenosi Hina.

Vakcinisani hodočasnici iz zemalja kojima je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju moraće u karantin pri dolasku, dodaje se.

Umra, hodočašće u Meku koje se može obaviti u bilo koje doba godine, ponovo je otvoreno u oktobru za domaće hodočasnike.

Saudijska Arabija je drugu godinu zaredom primila ograničen broj hadžija u julu.

Bonus video: