Nagasaki obilježio 76. godišnjicu nuklearnog napada, Taue: Učiniti više na uklanjanju nuklearnog oružja

U govoru u Parku mira u Nagasakiju, gradonačelnik Tomiša Taue pozvao je japansku vladu da preuzme vođstvo u stvaranju zone bez nuklearnog oružja u sjeveroistočnoj Aziji, umesto da ostane pod američkim nuklearnim kišobranom, ukazujući time na obećanje SAD da će koristiti vlastito nuklearno oružje da brani saveznike

4064 pregleda 1 komentar(a)
Sa obilježavanja 76. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki, Foto: Reuters
Sa obilježavanja 76. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki, Foto: Reuters

Japanski grad Nagasaki je danas obilježio 76. godišnjicu američkog nuklearnog napada, a njegov gradonačelnik je na skupu sjećanja na žrtve, pozvao svoju zemlju, kao i Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusiju da učine više na uklanjanju nuklearnog oružja.

U govoru u Parku mira u Nagasakiju, gradonačelnik Tomiša Taue pozvao je japansku vladu da preuzme vođstvo u stvaranju zone bez nuklearnog oružja u sjeveroistočnoj Aziji, umesto da ostane pod američkim nuklearnim kišobranom, ukazujući time na obećanje SAD da će koristiti vlastito nuklearno oružje da brani saveznike.

Taue je pozvao SAD i Rusiju, koje posjeduju najveći dio nuklearnog oružja na svijetu, da učine više za na razoružanju, i izrazio zabrinutost što su pojedine države odustale od napora za razoružanjem i što nadograđuju nuklearno oružje.

Gradonačelnik Nagasakija je istakao da japanska vlada treba da potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja iz 2017, koji je stupio na snagu u januaru 2021. godine.

U 11.02 časa, po lokalnom vremenu, kada je, prije 76 godina, američki bombarder B-29 bacio bombu, okupljeni građani u Parku mira, među kojima i oni koji su preživjeli bombardovanje, minutom ćutanja odali su poštu za više od 70.000 poginulih.

SAD su bombardovale Nagasaki 9. avgusta 1945. godine, kada je poginulo oko 70.000 ljudi.

Bombardovanje je izvršeno samo tri dana poslije napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u istoriji čovječanstva, a u kojem je poginulo najmanje 140.000 ljudi.

Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Bonus video: