Sunovrat nekadašnje političke zvijezde

Guverner Njujorka Endru Kuomo popustio pod pritiskom da se povuče

14896 pregleda 0 komentar(a)
Endru Kuomo, Foto: Office of Governor Andrew M. Cuo
Endru Kuomo, Foto: Office of Governor Andrew M. Cuo

Guverner Njujorka Endru Kuomo dao je juče ostavku nakon istrage koja je otkrila da je seksualno uznemiravao 11 žena.

Kuomo, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za predsjednika SAD, suočio se sa sve većim pravnim pritiskom i pozivima da se povuče, između ostalih i od predsjednika Džoa Bajdena.

Demokrata Kuomo je od 2011. bio guverner četvrte najnaseljenije američke države.

On je porekao optužbe koje su proistekle iz petomjesečne istrage, ali je rekao da prihvata “punu odgovornost” za vrijeđanje žena preko, kako je rekao, loše smišljenih pokušaja da bude ljubazan i duhovit.

Kazao je da je zaključio da bi borba protiv optužbi dok je na funkciji paralisala državnu vladu, a poreske obveznike koštala milione dolara u vrijeme kada je pandemija koronavirusa i dalje velika prijetnja.

“Mislim da ću, u datim okolnostima, najbolje pomoći tako što ću se povući”, rekao je Kuomo.

Tokom većeg dijela prošle godine, Kuomo je bio političar kojem se možda najviše vjerovalo u Americi. Njegova dnevna obraćanja o koronavirusu bila su velika utjeha građanima njegove države i šire, piše Rojters.

Istraga, koja je detaljno opisana u izvještaju na 168 strana, otkrila je da je Kuomo neprikladno dodirivao, ljubio ili upućivao sugestivne komenatare ženama, uključujući sadašnje i bivše zaposlene u vladi, i osvetio se najmanje jednoj ženi koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje.

Pomoćnica guvernera Kejti Hokul, iz Demoratske stranke, preuzeće ulogu guvernera države od preko 19 miliona stanovnika dok kraja Kuomovog mandata u decembru 2022. Ona će biti prva žena na toj funkciji.

To je drugi put za 13 godina da guverner Njujorka podnosi ostavku zbog skandala, nakon Eliota Spicera 2008. zato što je koristio usluge prostitutki.

Bonus video: