Bajden šalje 5.000 vojnika u Kabul: Evakuisati američke diplomate i avganistanske civile

Odluka o ponovnom slanju hiljada američkih vojnika u Avganistan odražava užasno stanje bezbjednosti i dovodi u pitanje da li će Bajden ispuniti obećanje o potpunom povlačenju vojske do 31. avgusta

21137 pregleda 9 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden odlučio je danas da u glavni grad Avganistana, Kabul, pošalje 5.000 vojnika umjesto 3.000 koliko je najavljeno ranije, kako bi obezbijedio evakuaciju američkih diplomata i avganistanskih civila, javio je Frans pres.

Američki predsjednik je u saopštenju rekao da je, poslije konsultacija sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost, odlučio da "oko 5.000 vojnika", a ne 3.000, bude raspoređeno na aerodrom u Kabulu kako bi se olakšala evakuacija poslije 20 godina sukoba.

"U skladu sa preporukama naših diplomatskih, vojnih i obavještajnih timova, odobrio sam raspoređivanje oko 5.000 američkih vojnika da osiguraju da uredno povučemo američko i drugo savezničko osoblje", kazao je Bajden i dodao da će evakuisati neke Avganistance kroz specijalni program za dodjelu viza, javio je Rojters.

Američka televizija CNN je objavila da je Bajden odobrio dodatne vojne snage da bi se "osiguralo uredno i bezbjedno povlačenje američkog i savezničkog osoblja i obezbijedila evakuacija Avganistanaca koji su pomogli našim trupama tokom misije i ostalima koji su u posebnom riziku zbog napredovanja Talibana".

Talibani su danas zauzeli Mazar-i-Šarif posljednje uporište avganistanske vlade na sjeveru Avganistana i približili se glavnom gradu Kabulu.

Poslije pada Mazar-i-Šarifa, četvrtog po veličini grada u zemlji, koga su branile snage nekoliko milicija, pobunjenici kontrolišu potpuno sjever zemlje.

Bajden i potpredsjednica SAD Kamala Haris održali su jutros video konferenciju sa zvaničnicima nacionalne bezbjednosti kao odgovor na pogoršanje situacije u Avganistanu, prenio je AP.

Zvaničnik Bijele kuće, je rekao da su razgovarali o naporima za evakuaciju američkih civila iz Avganistana, kao i Avganistanaca koji su radili za američku vladu i o brzim promjenama na terenu. Zvaničnik je insistirao na anonimnosti. Razgovori su uslijedili pošto je novi kontingent marinaca danas stigao u Kabul, u sastavu snaga od 3.000 vojnika koji zbog pogoršanja bezbjednosne situacije treba da pomognu tokom evakuacije osoblja američke ambasade u Kabulu i avganistanskih saveznika dok se talibanski pobunjenici približavaju periferiji glavnog grada.

Odluka o ponovnom slanju hiljada američkih vojnika u Avganistan odražava užasno stanje bezbjednosti i dovodi u pitanje da li će Bajden ispuniti obećanje o potpunom povlačenju vojske do 31. avgusta.

CNN prenosi da je Bajden takođe najavio seriju akcija čiji je cilj deeskalacija trenutne situacije u Avganistanu.

Bonus video: