Talibani poručili da su "mudžahedini pobjednici u Avganistanu": Kraj zapadnog eksperimenta

Gani je preko Fejsbuka kasnije napisao da priznaje da su talibani "pobijedili" i rekao da je napustio zemlju da bi izbjegao krvoproliće

125751 pregleda 250 reakcija 133 komentar(a)
Talibani u gradu Gazniju, Foto: Reuters
Talibani u gradu Gazniju, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2021. 22:42h

Desetine talibanskih boraca zauzele su danas predsjedničku palatu u Kabulu i proglasile pobjedu nad avganistanskom vladom, pokazuju televizijski snimci.

"Naša zemlja je oslobođena i mudžahedini su pobjednici u Avganistanu", rekao je u palati jedan pobunjenik za televiziju Al Džazira.

Borci su zauzeli zgradu poslije bjekstva predsjednika Ašrafa Ganija u inostranstvo.

Gani je preko Fejsbuka kasnije napisao da priznaje da su talibani "pobijedili" i rekao da je napustio zemlju da bi izbjegao krvoproliće. Gani nije rekao gdje je otišao.

Rekao je da je uvjeren da bi "bezbroj patriota bilo ubijeno i da bi Kabul bio uništen" da je on ostao u Avganistanu.

"Talibani su pobijedilli... i sada su odgovorni za čast, za imovinu i samoočuvanje njihove zemlje", napisao je Gani u poruci na Fejsbuku upućenoj državljanima Avganistana. Prema nekim izvještajima on je otišao u Tadžikistan.

Talibanski zvaničnik izjavio je ranije danas da će ta grupa uskoro proglasiti Islamski Emirat Avganistan i to će učiniti iz predsjedničke palate u glavnom gradu Avganistana, Kabulu.

Tako se zvala država pod talibanskom vladom, koja je svrgnuta nakon invazije trupa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i savezničkih snaga, a poslije terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Talibanski predstavnik nije želio da mu se navede ime jer nije imao dozvolu da obavijesti medije o tome. Talibani su u blic pohodu zauzeli velike djelove Avganistana i ušli danas u Kabul, samo nekoliko nedjelja prije predviđenog konačnog povlačenja američkih i NATO snaga.

Talibanski borci zauzeli su predsjedničku palatu u Kabulu, javio je Si-En-En (CNN) na svom portalu.

Predsjednik Afganistana Ašraf Gani ranije je napustio zemlju, mediji prenose da je otišao u Tadžikistan.

Jedna od talibanskih jedinica je poslala preko zvaničnog Telegram naloga slike unutrašnjosti predsjedničke palate, koja je izgledala netaknuta, navodi CNN.

Video snimak prikazan nekoliko sati prije toga pokazao je kako talibanski borci stižu do predsjedničke palate u Kabulu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je ranije da će njihove snage početi da ulaze u djelove grada odakle su državni zvaničnici otišli.

Rekao je da oni jutros nisu željeli da uđu u Kabul vojnim putem ali da sada ima izvještaja da je policija otišla, da su ministarstva prazna i da je bezbjednosno osoblje u vladi pobjeglo.

"Tako da bi izbjegli pljačke u Kabulu i spriječili oportuniste da naškode narodu, Islamski emirat rekao je svojim snagama da uđu u djelove grada iz kojih je neprijatelj otišao i u djelove pod rizikom pljački", rekao je on. Velika ofanziva na Kabul pokrenuta je u petak 13. augusta kada su se talibanske snage već nalazile na 40 kilometara od predgrađa glavnog grada Avganistana.

Tokom noći između subote i nedjelje, talibani su već ušli u predgrađa Kabula te su blokirali sve izlaze iz grada, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Abdulah o Ganiju: Napustio je Avganistan u teškim vremenima, neka za to odgovara pred Bogom

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani napustio je danas zemlju, a Talibani ulaze sve dublje u glavni grad Kabul, javili su ranije danas zvaničnici.

Njegovi sunarodnici i stranci žurili su da izađu iz grada označivši kraj zapadnog eksperimenta čiji cilj je bio preoblikovanje Avganistana.

Gani je napustio zemlju, rekla su dva neimenovana zvaničnika agenciji AP.

Abdulah Abdulah, šef avganistanskog Nacionalnog savjeta za pomirenje, kasnije je potvrdio u video poruci preko interneta da je Gani otišao iz zemlje.

"Napustio je Avganistan u teškim vremenima, neka za to odgovara pred Bogom", rekao je Abdulah.

Agencija Rojters je ranije danas pozivajući se visokog zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana javila da je Gani napustio zemlju i da se uputio u Tadžikistan.

Gani
Ganifoto: Reuters

Agencija RIA Novosti je javila da je Gani pristao da podnese ostavku, prenio je Tanjug.

Prema riječima sagovornika agencije RIA Novosti, Gani je obrazložio tu odluku time da su, kako je naveo, borbe u Kabulu nemoguće.

Civili koji strahuju da bi Talibani mogli ponovo da uvedu brutalnu vrstu vladavine, kojom su gotovo ukinuta pava žena, žurili su da napuste zemlju i čekali u redovima ispred bankomata da izvuku svoju ušteđevinu.

Helikopteri su letjeli iznad da evakuišu osoblje iz američke ambasade dok se dizao dim iz dvorišta tog zdanja, u kome su službenici spaljivali važna dokumenta.

Vojni helikopter iznad Kabula
Vojni helikopter iznad Kabulafoto: Reuters

Još nekoliko zapadnih ambasada pripremalo se da povuče svoje osoblje. Talibani su zauzeli gotovo cio Avganistan za nešto više od nedelju dana, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO potrošili milijarde dolara tokom gotovo dvije decenije da izgrade avganistanske bezbjednosne snage.

Prije samo nekoliko dana američka vojna procjena bila je da će proći mjesec dana prije nego što pobunjenici dođu do Kabula.

Umjesto toga talibani su brzo porazili, pripojili, ili natjerali da bježe avganistanske bezbjednosne snage iz velikh djelova zemlje, iako su one imale neku vazdušnu podršku od američke vojske.

Talibanski borci ušli su danas u Kabul i tražili bezuslovnu predaju centralne vlade.

Avganistanske vođe formirale savjet za susret sa Talibanima

Avganistanske vođe formirale su savjet za koordinaciju koji će se sresti sa talibanima i obaviti transfer vlasti, poslije blic ofanzive religioznih pobunjenika koji su za nešto više od nedjelju dana zauzeli veći dio zemlje i došli do glavnog grada Kabula.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama bivši predsjednik Hamid Karzai rekao je da će na čelu tog tijela biti šef Visokog savjeta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah, kao i vođa Hizb-e-Islamija, Gulbudin Kematjar, i on.

Karzai je rekao da je taj potez napravljen da bi se "spriječio haos i smanjile patnje naroda" i da se održi mir i "mirni transfer".

Talibani mirno ušli u Kabul

Talibani su mirno ušli u Kabul, javio je izvještač CNN iz glavnog grada Avganistana, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, ponegdje se čula pucnjava, ali nema izvještaja o uličnim borbama niti o koncentrisanju avganistanskih snaga bezbjednosti kako bi spriječile njihov ulazak.

Džilali vjerovatno šef privremene administracije

Ali Ahmad Džilali, bivši ministar unutrašnjih poslova Avganistana, koji radi kao profesor u SAD, vjerovatno će biti imenovan za šefa privremene administracije u Kabulu, izjavila su danas tri diplomatska izvora.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Abdul Satar Mirzakval rekao je ranije u televizijskom obraćanju da će doći do mirne tranzicije, ali detalji o tome još nisu potvrđeni, preneo je Rojters.

Neće biti tranzicione vlade u Avganistanu

Dva talibanska zvaničnika izjavila su danas za Rojters da nehe biti tranzicione vlade u Avganistanu i da oni očekuju da im se potpuno preda vlast.

Talibani dolaze "sa svih strana"

Da su talibanski pobunjenici ušli su Kabul, rekao je i ranije danas zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, dok su SAD helikopterom evakuisale diplomate iz svoje ambasade.

Visoki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da Talibani dolaze "sa svih strana", ali nije dao više detalja.

Zvaničnik talibana kazao je da su sa avganistanskom vladom počeli pregovore o mirnoj predaji grada, objavio je Rojters.

U tvitu sa naloga avganistanske predsjedničke palate se kaže da se pucnjava čula na brojnim tačkama u okolini Kabula, ali da su snage bezbjednosti, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, imale kontrolu nad gradom.

Američki zvaničnici rekli su da se diplomate prevoze na aerodrom iz ambasade u utvrđenom okrugu Vazir Akbar Kan.

Više američkih trupa poslano je u pomoć u evakuaciji nakon što je talibanski munjeviti napredak doveo islamističku grupu u Kabul za nekoliko dana.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da osoblje ambasade u Kabulu napušta objekat i da se uputilo ka aerodromu.

Blinken je za CNN rekao da nije u interesu SAD da ostanu u Avganistanu, prenio je Rojters.

Zvaničnik talibana rekao je agenciji Rojters da grupa ne želi nikakve žrtve jer je preuzela odgovornost, ali nije proglasila prekid vatre.

Talibanski zvaničnik kazao je da je dozvoljeno funkcionisanje aerodrom u Kabulu, te da nijednom njihovom borcu nije dozvoljeno da otvara vatru ukoliko nije u opasnosti.

Predsednik Ašraf Gani, koji je u subotu rekao da je na hitnim konsultacijama sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima o situaciji nije rekao ništa.

Ranije u nedelju, pobunjenici su bez borbe zauzeli istočni grad Džalalabad, dajući im kontrolu nad jednim od glavnih autoputeva prema Avganistanu bez izlaza na more.

Takođe su zauzeli obližnji granični prelaz Torkam sa Pakistanom, ostavljajući aerodrom u Kabulu jedini izlaz iz Avganistana koji je još uvek u rukama vlade.

Zauzimanje Džalalabada uslijedilo je u subotu kasno kada su talibani zauzeli sjeverni grad Mazar-i-Šarif, takođe uz malo borbi.

"Trenutno se u Džalalabadu ne sukobljavaju jer se guverner predao talibanima", rekao je za Rojters jedan avganistanski zvaničnik iz Džalalabada.

"Dopuštanje prolaska talibanima bio je jedini način da se spase životi civila", rekao je zvaničnik.

Na video snimku koji su distribuirali talibani vidi se kako ljudi navijaju i uzvikuju Alahu Ekber dok je konvoj kamioneta ušao u grad sa borcima koji mašu mitraljezima i bijelom talibanskom zastavom.

Avganistanske snage predale vazdušnu bazu Bagram talibanima

Avganistanske snage predale su talibanima aerodrom Bagram, do nedavno ključnu američku bazu, u kojoj se nalazi i zatvor u kojem je smješteno 5.000 zatvorenika, rekao je danas avganistanski zvaničnik.

Okružni načelnik Bagrama Darviš Rafi rekao je danas da su vladine snage predale američku bazu pobunjenicima.

U zatvoru su bili i borci talibana i grupe Islamska država.

Kompleks je bio epicentar rata protiv talibana i Al-Kaide skoro 20 godina sve do povlačenja američkih trupa prošlog mjeseca.

Bonus video: