Ne vjeruju u obećanja "umjerenih" talibana

Nova generacija žena u Avganistanu teško da će pristati na ograničavanje slobode i "sreću u okvirima šerijata"

11282 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Avganistanske žene i djevojčice koje su dobile slobode o kojima nijesu mogle ni sanjati tokom prošle vladavine talibana okončane prije 20 godina nemaju povjerenja u umjerenu politiku koju su ekstremisti juče predstavili svijetu na prvoj konferenciji za novinare nakon preuzimanja vlasti u Kabulu.

Talibanski lideri su kazali da će žene i djevojčice u Avganistanu imati pravo da rade i da se obrazuju u skladu s islamskim zakonom.

Međutim, već postoje brojni izvještaji o ženama kojima je naređeno da napuste poslove u regionima koje su talibani osvojili tokom pohoda na Kabul. Činjenica da na ulicama prijestonice juče i prekjuče gotovo da nije bilo žena i da su cijene burki naglo skočile usljed velike potražnje svjedoči o nepovjerenju Avganistanki prema "umjerenim" talibanima. Pojedine ipak tvrde da talibane očekuje drugačija realnost u odnosu na onu od prije 20 godina.

"Vremena su se promijenila", kazala je Kadija, koja upravlja vjerskom školom za djevojčice u Avganistanu.

"Talibani su svjesni da nas ne mogu ućutkati, a ukoliko ugase internet svijet će saznati za manje od pet minuta. Moraće da prihvate ko smo i šta smo postale", kazala je ona za Rojters.

Takav prkos ispoljava generacija žena, uglavnom u urbanim centrima, koje su odrasle uz mogućnost školovanja i zaposlenja.

Tokom protekle dvije godine kada je postalo jasno da strane trupe planiraju povlačenje iz Avganistana, talibanski lideri su uvjeravali zapad da će žene imati jednaka prava u skladu s islamom, uključujući pristup zaposlenju i obrazovanju.

Juče, portparol talibana Zabihula Mudžahid kazao je da će žene imati pravo na obrazovanje, zdravlje i zaposlenje i da će biti "srećne" unutar okvira šerijata.

Konkretno govoreći o ženama u medijima, Mudžahid je kazao da će to zavisiti od zakona koje će uvesti nova vlada u Kabulu.

Juče, voditeljka na privatnom kanalu Tolo TV intervjuisala je talibanskog portparola.

Aktivistkinja za obrazovanje djevojčica 23-godišnja Paštana Durani, oprezna je kada su u pitanju obećanja talibana. "Sada pričaju ono što svijet želi da čuje", kazala je ona povodom tvrdnji da će djevojčicama biti dozvoljeno da pohađaju škole.

"Ako ograniče program, aploudovaću više knjiga u onlajn biblioteku. Ukoliko ograniče internet, poslaću knjige na kućne adrese. Ukoliko nam ne dozvole da predajemo, otvoriću ilegalnu školu tako da imam odgovor na njihova rješenja."

Dobitnica Nobelove nagrade Malala Jusufzai, koja je preživjela ranjavanje u glavu zbog kampanje za obrazovanje djevojčica, kazala je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu.

"Imala sam priliku da razgovaram s aktivistima u Avganistanu i oni su svi zabrinuti za to kako će život izgledati", kazala je Jusufzai za BBC.

Agencija UN za prava djeteta UNICEF izrazila je juče oprezni optimizam oko saradnje s talibanskim zvaničnicima, ukazujući na njihove izjave da će podržati obrazovanje djevojčica.

Ova organizacija i dalje dostavlja pomoć u većini djelova zemlje i imala je sastanke s novim talibanskim predstavnicima u gradovima poput Kandahara, Herata i Džalalabada.

"U toku su razgovori, na osnovu dosadašnjih susreta možemo reći da smo optimisti", kazao je načelnik terenskih operacija UNICEF-a u Avganistanu Mustafa Ben Mesud.

Šef UN Antonio Gutereš upozorio je u ponedjeljak na "jeziva" gušenja ljudskih prava pod talibanima.

Rojters je prošle nedjelje izvještavao da su početkom jula talibanski borci ušli u filijalu jedne komercijalne banke u Kandaharu i naredili da devet žena, koje su radile tamo, napuste posao jer je neprikladan. Dozvoljeno im je da njihova radna mjesta preuzmu muški rođaci.

Bonus video: