Papa pozvao sve da se vakcinišu

"Vakcinacija je jednostavan, ali dubok način promovisanja zajedničkog dobra i brige jednih za druge, posebno za najranjivije"

6122 pregleda 90 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo je pozvao sve da se vakcinišu protiv kovida-19, poručivši kako vakcine mogu da okončaju pandemiju, ali da treba da ih prime svi.

"Zahvaljujući Božjoj milosti i radu mnogih, sada imamo vakcine koje nas štite od kovida-19“, rekao je papa Franjo u video poruci koju je snimio u ime američke neprofitne organizacije Ad Council i zdravstvenog udruženja COVID Collaborative.

Vakcine nam "daju nadu u kraj pandemije, no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno", dodao je papa.

Vakcine su danas dostupne većinom u bogatijim državama, no zbog nepovjerenja u njihovu bezbjednost mnogi stanovnici odbijaju da se vakcinišu, ostajući tako na udaru širenja delta varijante virusa. U isto vreme siromašnije države i dalje nemaju pristup dovoljnim količinama vakcina, prenosi Rojters.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se daljom cirkulacijom virusa među nevakcinisanim stanovništvom stvara opasnost od razvoja novih, još opasnijih sojeva.

Sam papa Franjo se vakcinisao u martu, kazavši tada da je to etička dužnost.

"Vakcinacija je jednostavan, ali dubok način promovisanja zajedničkog dobra i brige jednih za druge, posebno za najranjivije. Molim se Bogu da svi doprinesu svojim malim zrnom pijeska, svojim malim gestom ljubavi", rekao je Franjo u videoporuci.

U saopštenju Ad Council navodi da papina poruka predstavlja njegovu prvu kampanju namijenjenu publici širom svioeta.

Bonus video: