EU i još 20 država pozivaju nove vlasti u Kabulu da poštuju prava žena i djevojčica

"Svaki oblik diskriminacije i zlostavljanja treba da bude spriječen", navodi se u zajedničkoj izjavi

5510 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta grupe žena u Kabulu, Foto: Reuters
Sa protesta grupe žena u Kabulu, Foto: Reuters

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i još 19 država danas su izrazili duboku zabrinutost za avganistanske žene i djevojčice i njihova prava na obrazovanje, rad i slobodu kretanja.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali, 20 država i Unija su pozvali "osobe na pozicijama moći i vlasti" širom Avganistana da garantuju zaštitu tih prava žena i djevojčica, saopštio je Savjet EU.

"Avganistanske žene i djevojčice, kao i svi Avganistanci, zaslužuju da žive bezbjedno i dostojanstveno. Svaki oblik diskriminacije i zlostavljanja treba da bude spriječen. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im uputimo humanitarnu pomoć i podršku, kako bismo osigurali da njihovi glasovi mogu da se čuju", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Uz EU i SAD, izjavu su potpisale i Albanija, Sjeverna Makedonija, Velika Britanija, Švajcarska, Norveška, Kanada, Australija, Novi Zeland. Među potpisnicima su i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Paragvaj, Ekvador, Kostarika, Salvador, Honduras, Gvatemala i Senegal.

Te države su navele da će "pažljivo nadgledati kako svaka buduća vlada obezbjeđuje prava i slobode koje su postale sastavni dio života žena i djevojčica u Avganistanu u posljednjih 20 godina".

Avganistanski islamski ekstremisti talibani prošle nedjelje su silom osvojili gotovo cijelu teritoriju države. Talibani tvrde da su se promijenili i da neće uvoditi drakonska ograničenja prava i sloboda kao u prvom periodu njihove vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada su ukinuli prava žena i izvodili javna pogubljenja. Uprkos obećanjima, mnogi Avganistanci im ne vjeruju i pokušavaju da pobjegnu iz zemlje.

Bonus video: