Bajden: Ženska prava se ne mogu garantovati vojnom silom

"Mislim da prolaze kroz svojevrsnu egzistencijalnu krizu u pogledu toga žele li da ih međunarodna zajednica prizna kao legitimnu vladu", kazao je predsjednik SAD, govoreći o talibanima

2561 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Talbani moraju odlučiti žele li da ih prizna međunarodna zajednica, rekao je američki predsjednik Džo Bajden u intervjuu za televiziju ABC emitovanom u četvrtak, dodavši kako ne misli da je islamistička grupa promijenila svoja temeljna uvjerenja.

Na pitanje novinara emisije ABC News misli li da su se talibani promijenili, Biden je odgovorio odrično.

"Mislim da prolaze kroz svojevrsnu egzistencijalnu krizu u pogledu toga žele li da ih međunarodna zajednica prizna kao legitimnu vladu. Nisam siguran da to žele", rekao je američki predsjednik, dodavši kako se čini da su talibain još predaniji svojim uvjerenjima, prenosi Indeks.

Ipak, talibani moraju misliti i o tome mogu li sve potrebno osigurati Avganistancima, dodao je Bajden.

"Moraju voditi računa o tome imaju li dovoljno hrane, imaju li dovoljne prihode koji će omogućiti razvoj privrede. Moraju voditi računa i o tome hoće li uspjeti održati na okupu društvo do kojeg im je, kako sami kažu, toliko stalo", rekao je u intervjuu snimljenom u srijedu. "Ali, ja mislim da neće biti ništa od svega toga."

Dodao je i da će biti potreban snažan ekonomski i diplomatski pritisak, a ne vojna sila, da bi se garantovala prava žena.