Istorijski događaj u Japanu: Prvi put na smrt osuđen jedan mafijaški bos

Vođa banke Kudokai, Satoru Nomura, osuđen na smrt vješanjem

10361 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U sudskom slučaju koji je japanske građane prikovao za ekrane televizora, na smrt je osuđen bos kriminalne familije koju japanski bezbjednosni sistem smatra za najveću prijetnju javnom miru i poretku u zemlji. Riječ je o istorijskom događaju, jer je to prvi put da je u Zemlji izlazećeg sunca najteža kazna izrečena jednom šefu mafijaške grupe, prenosi RTS.

Okružni sud u gradu Fukuoki 24. avgusta je donio odluku da je Satoru Nomura (74), vođa bande Kudokai, koja "operiše" na sjeveru japanskog ostrva Kjušu, kriv za organizovanje četiri zločina u kojima je ubijeno i ranjeno više građana i jedan detektiv i osudio ga na smrt vješanjem.

Iako se u Japanu redovno izriču i sprovode smrtne kazne, ovo je istorijski događaj jer do sada, velikim dijelom zbog problema da se dokaže ko su naredbodavci teških zločina koje je počinila mafija usljed zavjere ćutanja i zastrašivanja svjedoka, nijednom od bosova organizovanog kriminala nije bila dodijeljena najteža kazna.

Najsurovija banda u zemlji

Mada ne toliko brojan kao najveće mafijaške grupe u zemlji, klanovi Jamagući i Sumijoši koji, procjenjuje se, u svojim redovima imaju po par desetina hiljada članova i pomagača, Kudokai, koji ima baze u gradovima Kita Kjušu i Fukuoka, razlikuje se od drugih u Japanu po tome što se ne libi da napadne obične građane koji su mu na neki način stali na put ili uvrijedili njegove pripadnike.

S tim u vezi valja napomenuti da su u Japanu prebijanja i ubistva koje čine mafijaši, poznati kao "jakuze", uglavnom fenomeni koji su ograničeni na sukobe između rivalskih bandi, i da, po mišljenju mnogih domaćih novinara postoji prećutno razumijevanje s policijom da dok god se ne preduzimaju brutalni zločini prema građanstvu podzemlje može da relativno neometano obavlja lakše nezakonite aktivnosti kao što su kocka i prostitucija ili nameštanje klađenja na konjske trke, piše portal RTS.

Međutim, Nomurin Kudokai je u proteklih nekoliko decenija izvršio više teških napada u kojima su nastradali i građani koji nemaju veze sa svijetom kriminala, uglavnom zbog odbijanja da plate reket za zaštitu ili ustupe udio u nekom profitabilnom poslu članovima bande.

Kuriozitet je da je Nomura naredio nasrtaj hladnim oružjem na medicinsku sestru privatne klinike koja se bavi plastičnim operacijama jer nije bio zadovoljan ophođenjem osoblja i ishodom hirurških zahvata kojima je pokušao da nadomjesti svoje fizičke nedostatke - presađivanjem kose i uvećanjem penisa, navodi RTS.

Takođe, Kudokai je poseban i po tome što u Japanu, zemlji u kojoj postoje strogi propisi o vatrenom oružju i gdje pravo na njegovo posjedovanje imaju samo registrovani lovci, nezakonito posjeduje ne samo pištolje i puške, već i teže naoružanje kao što su ručne bombe i raketni bacači.

Zbog te ratobornosti i surovosti Kudokai je postao jedina kriminalna grupa koja je stekla oznaku "posebno opasne" u kategorizaciji organizovanog kriminala japanske državne bezbjednosti.

Nezasita pohlepa iskompleksiranog vođe

Satoru Nomura je rođen u imućnoj porodici zemljoposednika kao najmlađe od šestoro djece, ali je uprkos velikom porodičnom bogatstvu, još kao maloljetnik ispoljio afinitet prema lopovluku i nasilju, te završio u popravnom domu zbog krađe automobila.

U ranim dvadesetim godinama postao je pripadnik bande, te kasnije učestvovao u uspostavljanju i vođenju nelegalnog kockarskog legla u Kita Kjušuu, koje je ostvarivalo prihod i do dva miliona dolara dnevno.

Na vrhuncu moći u prvoj deceniji ovog vijeka, Kudokai je brojao oko 1.200 ljudi. Banda, koja je osnovana još krajem četrdesetih u uslovima posljeratnog haosa i nemaštine, posljednjih godina se nalazi pod jakom paskom policije i sada, vjeruje se, ima samo nešto više od pet stotina aktivnih članova i pomagača, pošto se oko 150 pripadnika nalazi iza rešetaka, dok su je drugi napustili zbog pritiska vlasti.

I sam Nomura je u zatvoru već sedam godina, jer je zbog sumnje za ubistvo uhapšen još 2014, kada se na njegovu kuću u gradu Kita Kjušu sjatilo preko sto istražitelja. U međuvremenu je osuđen i izdržao trogodišnju kaznu za utaju poreza.

Prijetnje za kraj

Uz Nomuru, na suđenju koje je počelo još 2019, na optuženičkoj klupi se našao i drugi čovjek bande šezdesetpetogodišnji Fumio Taue, koji je za svoje učešće u zločinima grupe dobio doživotnu robiju.

Istorijski proces u Fukuoki sproveden je bez porotnika, zbog strahovanja da bi oni mogli biti izloženi prijetnjama ili povređeni, pogotovo što su tokom jednog ranijeg suđenja pripadnicima Kudokaja čak četiri od pet svjedoka tužbe misteriozno povukli svoje izjave.

O drskosti bande govori i to da je ona svojevremeno spalila kuću komandira odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala prefekture Fukuoka.

Sudije su ocijenile da Nomura, koji je bio neprikosnoveni vođa bande, morao biti nalogodavac četiri zločina za koje se tereti jer je za njihovo izvršenje mobilisan veći broj pripadnika, što ne bi moglo biti učinjeno bez znanja najviše figure u kriminalnoj organizaciji, kao i da je u nekima od njih, kao što je sakaćenje medicinske sestre, imao lični motiv za osvetu.

Kriminolozi i sociolozi u Japanu su s oprezom pozdravili izricanje smrtne kazne mafijaškom bosu sa Kjušua, ističući da ona ne znači i kraj postojanja bande.

Sam Nomura burno je reagovao na izricanje presude uzvikujući da je ona nefer jer je zasnovana isključivo na spekulacijama i pretpostavkama. Glavnom sudiji je (preteći) dobacio: "Zamolio sam te za pravednu presudu, ali ova to uopšte nije. Cijelog života ćeš se kajati".

Bonus video: