Makron: Francuska i Velika Britanija će se založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu

Makron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa Talibanima o zaštiti i evakuaciji Avganistanaca poslije 31. avgusta

10261 pregleda 4 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuska i Velika Britanija sjutra će se u Ujedinjenim nacijama (UN) založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se sprovodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za list "Žurnal di dimanš" (Le Journal du Dimanche).

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN u ponedjeljak će održati sastanak o Avganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN, bezbjedne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Makron.

"To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da djeluju u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na Talibane", dodaje Makron.

Operacije evakuacije Avganistanaca koji bježe od Talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će se 31. avgusta američke snage u potpunosti povući iz Avganistana.

Francuska je u petak uveče završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uveče.

Makron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa Talibanima o zaštiti i evakuaciji Avganistanaca poslije 31. avgusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa Talibanima, kako bi bile nastavljene operacije vazdušnog prevoza onih koji žele da napuste Avganistan.

Makron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susjednih zemalja.

Bonus video: