Japan: Povlačenje novih serija vakcine Moderna zbog nečistoće

Farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u Japanu, saopštila je da je primila "izvještaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tijela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija"

10205 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti japanske oblasti Okinave danas su povukle iz upotrebe vakcinu američke kompanije Moderna poslije otkrića nečistoća u novoj seriji zatvorenih bočica te vakcine.

Ta odluka je donijeta pošto su vlasti u Tokiju u subotu najavile otvaranje istrage o smrti dvojice muškaraca koji su primili vakcinu Moderna iz serije koja je nedavno povučena iz upotrebe zbog nečistoća u zatvorenim bočicama.

Vlasti Okinave na jugu Japana navele su danas da povukle iz upotrebe vakcinu Moderna jer su uočene nečistoće u novim serijama doza vakcine koje nisu nedavno povučene.

Japanske vlasti u četvrtak su povukle 1,63 miliona doza vakcine kompanije Moderna poslije izvještaja o prisustvu nečistoća u tri serije distribuirane vakcine.

Farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u Japanu, saopštila je da je primila "izvještaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tijela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija".

Ministarstvo zdravlja je sa svoje strane tada navelo da će sarađivati sa Takedom u distribuciji alternativnih doza vakcine, kako bi se izbjegao prekid nacionalnog programa vakcinacije stanovništva.

Oko 44 odsto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj.

Više od 15.800 ljudi umrlo je od koronavirusa od početka epidemije u Japanu.

Bonus video: