Bajden: Odbijam da otvorim novu deceniju rata u Avganistanu

"Pojedini sada govore da je evakuacija trebalo da počne ranije ili da je mogla biti izvedena uređenije. Poštujem to, ali nisam saglasan. Gužve na aerodromu bi sve stvarale bez obzira na to kada bi povlačenje otpočelo", rekao je

4886 pregleda 14 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se naciji na kraju najdužeg rata koji su Sjedinjene Američke Države vodile i ponovo obrazložio svoju odluku da okonča 20-godišnje američko angažovanje u Avganistanu.

"Nisam želio da produžim vječiti rat i nisam želio da produžim vječiti izlaz iz rata", rekao je Bajden.

Predsjednik SAD je preuzeo odgovornost za takvu odluku i rekao da se ne slaže sa kritikama da je postojao bolji način da se evakuišu Amerikanci i civili, prenio je Glas Amerike.

"Pojedini sada govore da je evakuacija trebalo da počne ranije ili da je mogla biti izvedena uređenije. Poštujem to, ali nisam saglasan. Gužve na aerodromu bi sve stvarale bez obzira na to kada bi povlačenje otpočelo", rekoa je Bajden.

On je kazao da bi, da su počeli evakuaciju u junu ili julu, doveli hiljade američkih vojnika i evakuisali više od 120 hiljada ljudi usred građanskog rata.

"Nastale bi gužve, slom povjerenja u vlasti i situacija bi postala teška i opasna misija. Ne postoji evakuacija na kraju rata koju možete voditi bez složenosti, izazova i prijetnji sa kojima smo se suočili", istakao je on.

Bajden je kazao da je 90 odsto Amerikanaca koji su željeli da napuste Avganistan uspjelo da se evakuiše i dodao da postoji između 100 i 200 američkih državljana koji i dalje žele da napuste zemlju.

"Za preostale Amerikance nema roka, riješeni smo da ih izvučemo ako žele da izađu iz Avganistana", naglasio je on.

Bajden je istakao uspjeh evakuacije, kako je rekao, najveće operacije vazdušne evakuacije u istoriji.

"Američki vojnici, diplomatsko osoblje i obavještajni profesionalci su rizikovali živote ne radi profesionalne dobiti već da služe drugima, ne u misiji rata nego u misiji saosjećanja", rekao je Bajden.

On je naveo da nacija nikada neće moći da vrati dug porodicama 20 povrijeđenih vojnika i 13 heroja koji su dali život tokom evakuacije i samoubilačkih napada koje je izvršila Islamska država.

Kritičare koji smatraju da Amerika nije trebalo da se povlači iz Avganistana, Bajden je upitao šta je vitalni nacionalni interes.

"Cilj je bio da se eliminiše prijetnja Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže Al Kaide ostvaren prije deset godina, a da se u međuvremenu svijet promijenio", kazao je on.

Bajden je rekao i da ne vjeruje da se bezbjednost SAD poboljšava raspoređivanjem hiljada vojnika u stranim zemljama i potrošnjom hiljada milijardi američkih dolara.

"Terorizam se mijenja, širi na druge zemlje, naša strategija, takođe, mora da se mijenja. Možemo da vršimo udare na teroriste i bez američkih vojnika na terenu", kazao je on.

Teroristima Islamske države u Avganistanu, grupe ISIS-K, američki predsjednik je poručio: "Još nismo završili sa vama“.

Bajden je dodao da će SAD "goniti do kraja svijeta" sve koji se usude da ih napadnu i konstatovao da Amerika mora da uči na svojim greškama.

"Moramo da postavljamo misije sa jasnim, ostvarivim ciljevima i ostanemo fokusirani na fundamentalne interese SAD. Rat u Avganistanu je trebalo da se okonča odavno, odbijam da otvorim novu deceniju rata u Avganistanu“, poručio je on.

Bonus video: