Bajden: Braniću pravo na abortus

Zabrana abortusa u Teksasu nakon šeste nedjelje trudnoće stupila je na snagu danas

3252 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je da će braniti prava žena na abortus i snažno kritikovao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Ro protiv Vejda", napisao je Bajden u saopštenju, misleći na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD priznato pravo na pobačaj.

"Zaštitićemo i braniti to pravo", dodao je Bajden. Rekao je da će novi zakon uveliko zakomplikovati ženama pristup zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima.

"I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj", rekao je američki predsjednik.

Zabrana abortusa u Teksasu nakon šeste nedjelje trudnoće stupila je na snagu danas jer američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu organizacija za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja, prenosi Hina.

Grupe koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 odsto abortusa u Teksasu izvrši nakon šeste nedjelje trudnoće, što znači da će zakon vjerovatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Ro protiv Vejda.

Bonus video: