Japanski premijer Suga najavio povlačenje s tog mjesta poslije samo godinu dana od izbora

LDP ima većinu u Parlamentu što znači da će novi premijer verovatno biti osoba koja bude izabrana za vođu stranke

5598 pregleda 0 komentar(a)
Suga, Foto: Printscreen YouTube
Suga, Foto: Printscreen YouTube

Japanski premijer Jošihide Suga rekao je danas da se neće kandidovati za vođstvo vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP) krajem septembra, čime napušta i mjesto premijera poslije samo godinu dana.

Suga je danas prenio zvaničnicima vladajuće stranke da neće učestvovati u trci za vođstvo 29. septembra, rekao je novinarima generalni sekretar LDP-a Tošihiro Nikai.

LDP ima većinu u Parlamentu što znači da će novi premijer verovatno biti osoba koja bude izabrana za vođu stranke.

Suga je rekao da želi da se usredsredi na mjere za suzbijanje pandemije.

On je naišao na kritike i u isto vrijeme na velik pad podrške zbog spore primene mjera protiv koronavirusa i održavanja Olimpijade u Tokiju, uprkos brige o javnom zdravlju.

Sugin potez je u velikoj mjeri politička odluka donijeta da bi LDP mogao da ima novog vođu prije opštih izbora kasnije ove godine. Mandat Donjeg doma parlamenta završava se krajem oktobra i izbori za novi sastav parlamenta moraju biti održani do kraja novembra.

Suga je preuzeo dužnost premijera sredinom septembra prošle godine kada je njegov prethodnik Šinzo Abe podneo ostavku zbog zdravstvenih problema.

Sin uzgajivača jagoda iz južne japanske prefekture Akita Suga je imao podršku od čak 70 odsto na početku mandata zato što potiče iz "obične" sredine, a ne iz tradicionalno političkih porodica kao Abe.

On je uveo niz pragmatičnih mjera uključujući digitanu transformaciju i administarativne reforme, ali njegova podrška u javnosti brzo je pala zbog mera oko virusa smatranih suviše sporim i nedovoljnim da spriječe rastuće širenje virusa. U najnovijim anketama njegova podrška je pala na oko 26 odsto.