Lideri opozicionih protesta u Bjelorusiji osuđeni na 10 i 11 godina zatvora, Zapad odbacuje presudu

”EU odbacuje kontinuirano otvoreno nepoštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda naroda Bjelorusije od strane režima u Minsku”, navodi se u saopštenju EU

2850 pregleda 6 komentar(a)
Kolesnikova juče tokom izricanja presude, Foto: Reuters
Kolesnikova juče tokom izricanja presude, Foto: Reuters

Marija Kolesnikova, jedna od liderki prošlogodišnjih masovnih uličnih protesta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, osuđena je juče na 11 godina zatvora, što je izazvalo kritike zapadnih država.

Kolesnikova, 39, zatvorena je nakon što je pocijepala svoj pasoš kako bi spriječila ruske bezbjednosne snage da je deportuju na granici s Ukrajinom prošlog septembra.

Muzičarka koja se okrenula politici postala je jedno od lica masovnog opozicionog pokreta tokom predsjedničkih izbora u avgustu 2020, za koje demonstranti tvrde da su pokradeni kako bi se produžila vladavina Lukašenka.

Kolesnikova i još jedan uticajni opozicionar, Maksim Znak, optuženi su za ekstremizam i pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti. Oboje su odbacili optužnicu, a Kolesnikova je optužbe nazvala apsurdnim.

Znak je osuđen na 10 godina zatvora. Oboje će se žaliti na presudu, kazao je njihov advokat.

Evropska unija je odbacila presudu, dok ju je britanski šef diplomatije nazvao “napadom na branitelje demokratije”.

”EU odbacuje kontinuirano otvoreno nepoštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda naroda Bjelorusije od strane režima u Minsku”, navodi se u saopštenju EU.

SAD osuđuju “politički motivisane presude i sramne kazne” i smatraju optužbe protiv svojih opozicionara lažnim, kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

”Ove presude su dodatni dokaz potpunog zanemarivanja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda naroda Bjelorusije od strane režima”, naveo je Blinken u saopštenju.

Poljska je osudila presudu kao gaženje ljudskih prava s namjerom zastrašivanja naroda Bjelorusije. “Ova represija ne smije proći bez odgovora”, objavio je na Tviteru zamjenik poljskog šefa diplomatije.

Liderka opozicije u egzilu, Svetlana Tihanovskaja objavila je na Tviteru: “Marija i Maksim su heroji za Bjeloruse. Režim želi da ih vidimo slomljene i iscrpljene. Ali gledajte, oni se smiju i plešu. Oni znaju da ćemo ih mi osloboditi mnogo prije isteka tih 11 godina. Njihove kazne ne treba da nas plaše - Maksim i Marija to ne bi željeli.”

Bonus video: