glasine da je umro pojavile se krajem prošle godine

Objavljen snimak vođe Al Kaide, spekuliše se da li je ipak živ

El Zavahri na snimku poručuje da "Jerusalim nikada neće biti pretvoren u jevrejski"

3940 pregleda 0 komentar(a)
Pripadnici talibanskih snaga (ilustracija), Foto: Reuters
Pripadnici talibanskih snaga (ilustracija), Foto: Reuters

U novom video snimku, koji je objavljen povodom 20. godišnjice terorističkog napada na Kule bliznakinje 11. septembra, pojavio se i lider Al Kaide Ajman el Zavahri i to nekoliko mjeseci nakon neprovjerenih informacija o njegovoj smrti.

Obavještajna grupa SITE, koja prati aktivnosti džihadista na internetu, saopštila je da je video objavljen u subotu, prenosi agencija AP.

Na snimku se vidi El Zavahri, koji kaže da "Jerusalim nikada neće biti pretvoren u jevrejski", te hvali napade Al Kaide, uključujući one koji su u januaru ciljali ruske trupe u Siriji.

Kako navodi SITE, El Zavahri je pomenuo povlačenje američke vojske iz Avganistana nakon 20 godina rata.

Njegovi komentari, međutim, ne ukazuju nužno na to da je u pitanju nedavni snimak, jer je sporazum o povlačenju trupa sa talibanima potpisan u februaru 2020. godine, navodi SITE.

Grupa SITE navodi da se, takođe, nigdje ne čuje da El Zavahri pominje da su talibani prošlog mjeseca preuzeli Avganistan i glavni grad Kabul, prenosi Tanjug.

Glasine da je lider Al Kaide umro pojavile su se krajem 2020. godine i od tada do ove subote nije se pojavio nijedan video-zapis ili dokaz da je on živ.

Egipćanin El Zavahri postao je vođa Al Kaide 2011. godine, nakon ubistva Osame bin Ladena.